Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de sanatate

Data publicarii: 02-07-2009 | Economie

Guvernul a aprobat miercuri introducerea tichetelor de sanatate. Acestea reprezinta contributia romanilor la plata serviciilor medicale, in limita unui plafon maxim anual de 600 lei. Ministrul Sanatatii sustine ca persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contributii.

Potrivit proiectului, va fi stabilit un pachet general de servicii medicale care va acoperi asistenta medicala gratuita pentru urgente si interventiile chirurgicale.

"Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, contributia personala prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include doua interventii de spitalizare continua, doua de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigatie radiologica si o investigatie de inalta performanta", a declarat Ion Bazac.

De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei pe luna, copiii cu varsta pana in 18 ani, somerii si persoanele care beneficiaza de gratuitati.

Bazac a precizat ca la stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valorile practicate in tari precum Estonia, Croatia sau Ungaria.

Proiectul tichetelor de sanatate va fi pus in dezbatere publica, astfel incat actele normative sa fie aprobate pana in luna septembrie si sa intre in vigoare in ultimul trimestru al anului.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: