Isarescu nu agreeaza criticile din strainatate

Data publicarii: 02-07-2009 | Economie

In contextul unei analize a gradului de stres la nivel social, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationala a Romaniei (BNR), a explicat ca mass-media este unul dintre principalii factori ce maximizeaza aceasta presiune. Aflat in cadrul unui eveniment cu tema "Stres test pentru autoritatile si pietele financiare", acesta a explicat ca si presa din Romania, si cea internationala adancesc fragilitatea psihologica ce afecteaza intreaga tara.

Astfel, Isarescu a dat exemplul unei note emise de Royal Bank of Scotland Plc, citata de Bloomberg, care afirma ca Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina sunt primele pe lista statelor est-europene care ar putea intra in incapacitate de plata.

Cunoscand faptul ca "aceste rapoarte reflecta uneori doar interese, alteori simple cifre", guvernatorul BNR s-a aratat insa constient ca se poate deduce de aici insa si o "anumita realitate, care trebuie abordata" in mod necesar.

"Uite cine vorbeste", a precizat Isarescu, ironizand analistii RBS, intrucat raportul dintre datoria externa si produsul intern brut (PIB) a fost modificat in ultimele zile prin corectarea deficitului extern de criza, de catre BNR. "Aveam deficit de 12%-14% din PIB", si chiar daca "ne-am corectat prea rapid", Mugur Isarescu a explicat faptul ca Romania se indreapta catre o directie destul de stabila, din punct de vedere al economiei nationale.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: