China, Rusia si Brazilia se lupta cu dolarul

Data publicarii: 08-07-2009 | International

China, Rusia si Brazilia insista pe faptul ca este nevoie de o noua moneda de schimb globala, aceasta reprezentand o alternativa pentru dolar. In acest sens, cele trei state se vor folosi de summit-ul G8, desfasurat in Italia, pentru a face cunoscuta propunerea lor.

Desi datorita listei lungi cu probleme ce urmeaza a fi dezbatute in cadrul summitului de catre ce mai dezvoltati opt actori politici internationali este foarte posibil ca cererea celor trei state sa nu fie luata in considerare, acestea au anuntat ca vor face demersuri pentru ca problema monedei de schimb sa fie discutata, informeaza Reuters.

Initiativa apartine Chinei, insa aceasta este sustinuta atat de catre Rusia si Brazilia, cat si de catre India. Arkady Dvorkovich, unul dintre consilierii economici de top de la Kremlin, a declarat ca si China si Rusia "isi vor sustine punctul de vedere, intrucat sistemul actual are nevoie de o dezvoltare". Presedintele brazilian Luiz Inacio da Silva a explicat ca este "nerabdator sa exploreze posibilitatea unui nou schimb intre monede, independent de dolar".

Celelalte state membre ale G", precum Germania, Franta si Canada, refuza insa sa participe la astfel de discutii, explicand ca dolarul va ramane in continuare moneda de schimb globala, chiar daca yuanul chinez si euro vor deveni tot mai semnificative.

China, ale carei rezerve nationale sunt, in proportie de 70% (1.950 miliarde), in dolari, subliniaza faptul ca moneda americana este, in acest moment, cea mai importanta moneda de schimb. Oficialii chinezi considera insa ca increderea masiva in dolar a determinat accentuarea crizei financiare.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: