Patronii, despre concedieri: se poate si mai rau

Data publicarii: 08-07-2009 | HR/Cariere

In noua luni de criza, jumatate din companiile mari, cu peste 50 de angajati, au recurs la disponibilizari pentru a reduce cheltuielile si a putea face fata, cat de cat crizei economice. Oamenii de afaceri sustin ca desi masurile luate au fost foarte drastice, mai ales pentru angajati, daca statul nu va lua masuri anticriza concrete, vor fi nevoiti sa continue sa dea oameni afara, sa mentina salariile inghetate sau chiar sa le scada si in urmatoarele luni.  

"Dupa parerea noastra, va fi mai rau. Noi am spus de la inceputul anului ca discutiile cu cine, cati bani ia de la bugetari ne deranjeaza. Firmele, economia reala, a trebuit sa opreasca productia, sa scada salariile sa trimita oameni acasa. Daca nu se iau masuri concrete situatia va fi mult mai grea. Imaginati-va ca fiecare dintre cele 700.000 de firme da afara un singur angajat. Asta inseamna 700.000 de someri", a declarat pentru Gandul Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Printre masurile luate de companii se mai numara si inghetarea salariilor, reducerea bugetelor de investitii, dar si cele pentru team building-uri si bonusuri, se arata intr-un studiu realizat de compania de cercetare de piata Mercury Research. Oamenii de afaceri trag insa un semnal de alarma si spun ca situatia se va agrava. Astfel, 52% dintre companiile mari au facut concedieri, in timp ce doar 24% dintre companiile medii, cu 10 -49 de angajati au recurs la aceasta metoda si 23% dintre companiile mici cu 3-9 angajati.

Fara cresteri de salarii in acest an

Totusi, 20% dintre companiile mari si 40% dintre cele medii nu au apelat la aceste masuri, iar angajatii firmelor mici, sunt cei mai putin afectati, deoarece 62% dintre acestea nu s-au gandit sa aplice nici o masura anticriza, mai arata studiul. Cat priveste salariile, 21% dintre firme au aratat ca au inghetat bugetele pentru salarii. "Numarul organizatiilor care au blocat orice crestere salariala difera in functie de marimea acestora, astfel ca 33% dintre companiile mari au inghetat salariile pentru acest an, 23% dintre cele cu 10-49 angajati si 42% dintre cele cu 3-9 angajati", se mai arata in raport.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: