UE: 30 de milioane de euro cheltuieli in plus pentru serviciul traduceri
Data publicarii: 09-08-2006
Odata cu aderarea Romaniei, limba romana va deveni una dintre limbile oficiale ale comunitatii europene, iar - de curand - irlandeza a fost si ea acceptata ca limba de lucru.
Aceasta diversitate lingvistica are costurile ei deloc neglijabile. Potrivit estimarilor europenilor, va fi nevoie de 30 de milioane de euro cheltuieli suplimentare care sa fie adaugate la costurile de pana in prezent ale Directiei de traduceri si de crearea 180 de noi locuri de munca. Fiecare din cele trei limbi care vor deveni operationale dupa 1 ianuarie 2007 - romana, bulgara si irlandeza - au nevoie de cate 60 de translatori permanenti.
Directia este oricum cel mai extins departament al Comisiei Europene, avand 1.650 de translatori si alti 550 de membri ai personalului auxiliar. In 2005, ei au tradus 1.324.321 de pagini. O treime din documentele Uniunii sunt traduse in toate limbile oficiale, iar restul - in general documente interne - sunt traduse in cele trei limbi de lucru ale UE: engleza, franceza si germana. Tot in 2005, costul total al serviciilor de traducere in cele 20 de limbi oficiale a fost de 1,1 miliarde de euro si a reprezentat in jur de 1% din bugetul total al Uniunii.
Adoptarea alfabetului chirilic, anul viitor, va presupune nu doar costuri, ci si aspecte tehnice. Aceasta nu pare sa fie insa o problema, conform sefului departamentului tehnic al Centrului de traduceri pentru Institutiile Uniunii Europene, Dieter Rummel. "In urma cu 10 ani a fost mai greu", isi aminteste el, referindu-se la momentul cand a trebuit sa introduca alfabetul grec in sistemul de computere. Astazi insa, computerele din UE folosesc sistemul Unicode, un sistem de codare a caracterelor, care permite reprezentarea tuturor alfabetelor, chiar si a celor non-indoeuropene.
Bulgaria estimeaza si planifica sa adopte moneda unica europeana in 2009 sau 2010 si deja banca Centrala Europeana se gandeste la gasirea unei solutii pentru integrarea caracterelor noului alfabet pe bancnotele care vor fi scoase pe piata la sfarsitul acestei decade.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România