Pamflet: Prima casa - Ia-o de unde nu-i!

Data publicarii: 10-07-2009 | Finante-Banci

Am decis sa-mi iau Prima Casa. Era joi, 9 iulie. Tacticos, m-am apucat de sondarea pietei, cu gandul ca acum, chiar imi voi putea achizitiona un apartament. Am ales 12 banci. Se insirau ca margelele in calea mea. Asadar, prima banca in care am intrat a fost Credit Europe Bank. Intrebata daca dau credite prin programul Prima Casa, consiliera a raspuns ca inca nu sunt disponibile astfel de produse. Halal!

A doua banca, Unicredit Tiriac Bank: "Aaa.. nu inca. Ne pare rau, dar inca asteptam din centrala indicatii cu privire la aceste credite. Lasati-ne numarul de telefon si va contactam noi", au fost cuvintele consilierei.

A treia banca, Bancpost: "Nu stim , nu ne-a venit inca documentatia, reveniti".

A patra banca, BRD. Despre BRD aflasem deja ca acorda credite, deh, cu totii i-am vazut la televizor pe primul ministru, Emil Boc si pe ministrul de Finante, Pogea, sub panourile BRD, admirandu-i pe tinerii insuratei care si-au amanetat viitorul faimoasei banci. Misto manevra de marketing, felicit echipa BRD. Asa ca, ma gandeam ca incertitudinea a luat sfarsit. Da' de unde? Intru in banca, cer informatii si sunt indrumata de o consiliera de la ghiseu sa iau loc intr-un birou care era semnalizat ca fiind "Punct Card". Iau loc si incep sa astept. Dupa vreo 10 minute de asteptat, nimeni si nimic... La un moment dat, ma duc sa o intreb din nou pe consiliera daca vine cineva sa ma intrebe de sanatate. De data aceasta, consiliera imi spune raspicat ca 'domnul' e la domnul director. Of, cata domnie la francezi! Ma indrept spasita catre "Punct Card", dar in drumul meu se 'pune' tantos Doamna femeie de serviciu - in mana dreapta fas-fasul de sters geamurile, in mana stanga carpa. Citez: "V-a invitat cineva acolo? (n.r. incaperea "Punct Card"). Daca nu e nimeni acolo, ce cautati acolo?" Mi-am dat seama ca doamna Fas-fas face legea acolo si mi-am zis ca nu ar fi bine sa ma pun rau cu ea. I-am explicat ca doamna consilier  m-a invitat sa-l astept pe domnul No name. Doamna Fas-fas mi-a spus atunci tare, ca sa inteleg odata si pentru totdeauna: "Da domnu' e la domn' director. Nu stim cat mai dureaza. Asteptati!". Bezemtica si nedumerita, ma asez iarasi pe scaun in incaperea Punct Card, in care imi permisese accesul doamna Fas-fas si incep o alta runda de asteptare. La un moment dat, plictisita de alte 10 minute de asteptare decid sa plec. BRD e prea plina de ea, e prea sigura ca a avut reclama asigurata la TV cu doua megastaruri incluse: Boc si Pogea. Honte a vous!

A cincea banca, ING. La ING am intrebat de Prima casa si raspunsul a fost un dezacord. La propriu. "Inca nu s-a definitivat lucrurile", a spus consiliera. Atat.

A sasea banca, Banca Romaneasca. De-abia imi revenisem din dezacordul ING, ca dau peste alta exprimare "din copac".  "Nu stiu inca ca sa va spun sigur, reveniti va rog in cateva zile".

A saptea banca, Piraeus Bank. Aici am fost intampinata de o consiliera care a avut bunavointa sa imi explice ca desi la televizor s-au dat credite, in banci situatia este confuza, cel putin pentru moment. "Se asteapta date din centrala", au fost cuvintele consilierei. Tot aici mi s-au mentionat conditiile generale de accesare a creditului (suma maxima 60.000 de euro, perioada maxima 30 de ani, modalitatea generala de calcul a dobanzii (euribor la 3 luni plus marja bancii). Consiliera m-a rugat sa revin saptamana viitoare cand vor avea simulator.

A opta banca, Banca Transilvania. La Banca Transilvania, "o sa fie mediatizat si-asa". No, acesta a fost raspunsul consilierei de credite. O sa aflu din presa, mai mult ca sigur. Pai, sa ne intelegem, la presa apelez pentru credite, la banca pentru stiri? Pe de alta parte, comunicatul din partea bancii, venit la cateva ore de la vizita mea la banca spune: "Banca Transilvania a aprobat deja azi primul sau credit in cadrul programului "Prima casa". Clientul este din Cluj-Napoca si are 25 de ani, iar destinatia banilor este cumpararea unui apartament cu o camera, care are o valoare totala de 35.500 de euro". Ioi!

A noua banca, Volksbank. La Volksbank, iarasi minune. Am fost primita cu zambetul pe buze, desi nici aici nu venisera normele din centrala, consiliera mi-a explicat conditiile de acrodare si a fost prima banca din care am iesit cu o simulare. De ce? Pentru ca a existat buna-vointa. Consiliera a inlocuit in simulatorul de credite clasice, dobanda corespondenta la programul Prima Casa si mi-a oferit orientativ date despre rambursare, m-a informat despre costurile bancii si costurile mele (notar, evaluator, etc). Mi-a spus sa revin incepand cu 15 iulie, cand mai mult ca sigur vor avea si "simulatoare".

Capitolul Alpha Bank

A zecea banca, Alpha Bank. Alpha a trimis in data de 8 iulie un comunicat de presa in care nu numai ca aceste credite se dadeau, dar ne si prezentau conditiile. "In cazul unei locuinte in valoare de 60.000 euro, banca va acorda un credit de 57.000 euro pe o perioada de pana la 30 ani, cu o dobanda de 5,120% p.a. (EURIBOR 3M+4% p.a), pentru care rata lunara va fi de aproximativ 310 euro. Dobanda anuala efectiva (DAE) este de 5,24% p.a. (include si comisionul FNGCIMM), iar costul total al creditului este de 59.653 euro. Avansul minim in aceasta situatie va fi de 5% din pretul locuintei, respectiv 3.000 euro. Pentru contractarea acestui credit venitul minim necesar in cazul unei familii de 2 persoane este de aproximativ 620 euro.", se preciza in comunicatul bancii remis BankNews.ro.

In banca, am intrebat de credit. Din start, consiliera imi inmaneaza 3 foi in care erau mentionate documentele care imi trebuie pentru aplicare la Prima Casa. Mi-am zis: "asta da banca, imi da deja documentele. Probabil era sigura ca ma va convinge sa-mi fac credit la Alpha". Intreb de conditii - dobanda, venituri, perioada de acordare. Consiliera schimba foaia si-mi zice ca de fapt, nu se acorda inca astfel de credite, ca nu au simulator. Stiind ca banca deja facuse publice dobanzile, intreb consiliera: "ce dobanda are acest credit?" De-aici incepe balbaiala. Consiliera citea de pe o foaie, incercand si ea sa inteleaga ce e cu acest credit. Era la prima lectura, si, in fata mea se documenta. "Pai ....euribor....deci....numai putin....plus marja bancii....deci...numai putin". Asa m-a tinut si in cazul veniturilor, citind constiincios de pe foaie abecedarul Prima casa.

Am intrebat-o daca pot sa ma uit si eu peste foaie si mi-a mentionat ca da. Erau vreo 4-5 foi pline-ochi de cifre si conditii asa ca, m-am apucat sa citesc. Totusi, memorie de elefant, recunosc, nu am. Am intrebat-o pe consiliera daca pot lua aceste copii acasa pentru a le studia. Mi-a raspuns ca nu. Gestul firesc in epoca multimedia in care ne aflam a fost sa scot telefonul si sa incep sa pozez, pentru a putea studia mai tarziu.  In acest timp, consiliera se indrepta catre alt birou. Vazand ca fac poze, s-a intors val-vartej si mi-a solicitat foia. "Nu aveti voie sa faceti poze, acesta este un document intern al bancii!". Siderata, ii zic ca eu vreau sa iau credit si vreau sa stiu conditiile si ca imi cer prea mult sa retin continutul a 4 foi. Consiliera trage foile spre ea - astfel incat sa nu ajung la ele si cu fata in jos - si fuguta-fuguta se duce la directoarea sucursalei. Dumneaei vine si ma intreaba care este problema. Ii spun ca nu inteleg de ce mi se da un document sa-l citesc si sa-l retin, dar pe care nu il pot consulta mai tarziu. Intreb: "Aveti ceva de ascuns?" Mi se raspunde ca nu, panica totala... Apoi consiliera imi spune ca de fapt nu as fi avut acces nici macar sa il citesc. Ups! Ies din banca cu un gust amar, ca si cum ar fi vrut sa ma pacaleasca, sa imi ascunda costurile. S-au purtat ca si cum doar-doar au prins vreun fraier care sa apuce sa plateasca notari si sa le semneze lor documentele 'secrete"! Ba bine ca nu..

BRD, bis, a 11-a banca. Intru in alt BRD. De data aceasta, paznicul (se pare ca aici dumnealui era 'domnul sef') imi permite accesul in biroul unei mademoiselle. Cu fata "sictirita", vorbind zeflemitor, imi zice ca nu dau inca credite. Ca ce-am vazut la televizor e altceva. In onestitatea dumneaei, mi-a spus de fapt, ca una e la TV, alta e in banca. "Aia a fost inaugurarea, noi aici nu avem simulatoare". Insist si cer sa mi se prezinte orientativ conditiile. Ii explic mademoisellei ca am fost si pe la alte banci ca sa-mi fac o idee. Se repede si-mi zice ca "toate bancile nu dau". Cum le stie ea draguta pe toate! La finalul unui simulacru de simulare din care nu am inteles decat un "Da, va incadrati", imi cere pe un ton autoritar: "Dati-mi buletinul sa va fac o copie!". Am refuzat-o politicos, intreband de ce are nevoie de buletinul meu. Cat timp nu mi-a facut simulare, cu ce drept imi cere buletinul? Raspunsul a venit fara perdea, franc si stupid: "Pentru ca noi facem o baza de date si ne trebuie datele dumenavoastra". Pai asa se face o baza de date, mai BRD-ule? C'est pas possible!

A 12-a banca, Raiffeisen Bank: O sa fiu scurta, pentru ca asa a fost si raspunsul angajatei bancii. "Nu s-a aprobat inca legea". Deci, pa si la revedere, aici nici macar nu a ajuns vestea.

A 13-a banca, BCR. M-am asteptat la dezastru. M-am gandit ca "prima banca" nu da nici ea prima casa. Nu m-am inselat. Nici la BCR nu se da inca acest tip de credit. Si la BCR, totul e in faza de aprobare, de organizare, de trimis simulatoare. Insa, am fost primita la un birou de consiliera-minune. Aceasta super-woman a tuturor consilierilor intalniti vreodata (si rar mi se intampla sa folosesc aceste cuvinte) mi-a vorbit timp de 30 de minute despre conditii, despre avantaje si dezavantaje, despre absolut tot ceea ce trebuie sa stie un om care vrea credit. M-a avertizat in legatura cu discrepanta intre pretul cerut de vanzatorul imobilului si evaluarea bancii (aceasta din urma este luata in considerare la calculul sumei maxime care poate fi imprumutata). M-a plimbat prin calculul dobanzii, prin metodele de rambursare anticipata. Mi-a facut comparatie intre un credit ipotecar luat in conditii normale dat de BCR si un credit garantat de stat, cum e acesta din cadrul programului "Prima casa". Nu stiu ce se intampla in alte sucursale ale bancii, nu stiu sa va recomand alti consilieri, insa Viorica Niculescu din agentia Compozitorilor este cea mai buna reclama pe care o banca si-o poate face.

In loc de concluzie

Chiar daca suntem in plina criza, am constatat cu o oarecare dezamagire ca bancile nu au valori in front-office sau daca au acestea sunt bine-ascunse. Exista prea mult neprofesionalism si prea multi nepoti si nepotele. Oare chiar va permiteti sa pastrati acesti oameni, in conditiile in care piata muncii este atat de competitiva acum?

In ceea ce priveste Prima Casa, am dedus ca bancile sunt intr-o perioada de "Fiti gata" si pana la "Start" mai sunt cateva zile. Oare acum se impart cotele de piata si se face spionajul de rigoare? Ramane sa vedem. In acest moment, Prima Casa e in faza de lipsa de simulatoare.

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Ana Maria Megan