Romania dupa criza - ori la bal ori la spital

Data publicarii: 13-07-2009 | Economie

"Anul trecut, Romania avea inca sansa de a trece prin criza mondiala fara emotii excesive si, cu ajutorul unor politici guvernamentale adecvate, s-ar fi putut situa in plutonul Poloniei, Ciprului etc, tari care si-au asigurat cresteri economice modeste chiar si in acest an dificil. Din pacate insa, avem parte de "varianta negativa" a scenariului, in care un deficit bugetar ridicat- inca de anul trecut, ignorarea- pentru mult timp- a influentelor crizei financiare globale, lipsa de sustinere a unor sectoare cheie ale economiei etc au condus la pozitionarea, in aceasta luna, pe locul 10 in topul tarilor cu cea mai mare probabilitate de incetare a platilor", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj activa pe piata din Europa Centrala si de Est.

Potrivit datelor companiei de monitorizare a pietei finaciare CMA, Romania se afla in topul primelor zece tari privind riscul de incetare a platilor, cu o probabilitate de incetare a platilor de aproape 25% (locul zece in lume), pe primele locuri situandu-se Argentina, Ucraina, Venezuela, Letonia si Islanda. "Ministerul de Finante se imprumuta constant atat de la bancile locale, cat si de pe pietele externe, bani care se adauga imprumuturilor luate de la organismele europene si internationale, fapt care, daca va continua in acelasi ritm, va adanci deficitul bugetar cu mult peste asteptarile Fondului Monetar International sau ale guvernului. In acest moment, previziunile analistilor nostri sunt destul de sumbre", a precizat Victor Safta.

In 2008, Romania inregistra un deficit bugetar care ar fi putut fi controlat, bancile romanesti nu aveau active "toxice" la nivelul celor inregistrate in Vestul Europei sau in SUA, iar economia inregistra cresteri importante. "Interventia Guvernului in economie ar fi putut salvatoare si, prin interventie, inteleg masuri care ar fi putut plafona "bubble"-ul imobiliar sau care ar fi putut stimula IMM-urile si accesul acestora la fonduri europene... Insa, inca nu este prea tarziu pentru a initia si implementa masuri care sa confere Romaniei un start bun - cronologic si valoric - ca si revenire din criza, iar Romania are un atuu puternic in acest sens, din cate stim la ora actuala, respectiv "sanatatea" sistemului bancar local. Sa nu uitam ca in alte zone situatia este dramatica din acest ultim punct de vedere- in SUA, in acest an, 52 de banci au intrat in faliment, volumul activelor bancare toxice din Germania a fost estimat la cca 200 miliarde Euro etc", a aratat directorul X-Trade Brokers.

Analistii de la X-Trade Brokers considera de asemenea ca se impune sustinerea selectiva a sectoarelor economice. "Fondurile sunt insuficiente in aceasta perioada, asa incat se impune o analiza riguroasa a sectoarelor economiei, in scopul identificarii domeniilor cheie, care determina dezvoltarea unor industrii conexe si in care exista suficiente avantaje competitive; acestea trebuie sustinute in mod predilect prin diferite masuri si finantari. Aceasta abordare selectiva poate face diferenta in revenirea din criza", a conchis Victor Safta.

Redactia BankNews.ro