Firmele isi fac scenarii sumbre cu taxe marite

Data publicarii: 15-07-2009 | Afaceri

Majorarea TVA si a cotei unice de impozitare ar hrani evaziunea fiscala, ar spori tensiunile dintre angajati si angajatori si i-ar lovi mai ales pe oamenii de rand.

Presedintele firmei de consul­tanta Riff Holding, care anunta in urma cu circa o saptamana ca in spatele usilor inchise ale Palatului Victoria se evalueaza serios posibilitatea cresterii taxei pe valoarea adaugata si a cotei unice de impozitare a veniturilor si profiturilor, a fost imediat contrazis de autoritati. "Sunt masuri care nu fac obiectul discutiilor pe care le-am avut cu consultantii fiscali", a spus ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, despre zvonurile privind trecerea la TVA de 22% (de la 19%, in prezent) si la o cota unica de 18% (fata de 16%, azi). La randul lui, premierul Emil Boc a declarat ca, cel mai probabil, se va discuta cu FMI si Comisia Europeana o majorare a deficitului bugetar. "Nu ne atingem de cota unica sau de TVA", a tinut sa sublinieze seful Guvernului.

In ciuda acestor asigurari, intreprinzatorii autohtoni marturisesc ca se gandesc cu groaza la eventualitatea unor cresteri de taxe. "Nu ar fi prima data cand ni s-ar spune ceva si, peste doua luni, s-ar lua exact masura contrara, dandu-se vina pe criza si pe gradul scazut de colectare la buget. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce ar insemna sa fiu silit sa cresc preturile cu aproape 3% - caci in asta s-ar traduce, practic, majorarea TVA -, in conditiile in care clientii deja se uita la fiecare leu", spune Marian Tase, directorul unei companii de distributie de sisteme informatice din Bucuresti.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: