Patronii si-au pierdut rabdarea si au scris singuri noul Cod Fiscal

Data publicarii: 16-07-2009 | Afaceri

Mentinerea cotei unice, reducerea parafiscalitatii, simplificarea procedurilor cu privire la plata TVA-ului, posibilitatea alegerii exercitiului fiscal in concordanta cu cel contabil, reducerea contributiilor sociale si adoptarea legislatiei holdingurilor sunt in capul listei de amendamente propuse la Codul Fiscal de catre cele mai puternice organizatii patronale si ale investitorilor straini din Romania.

Setul de masuri a ajuns de cateva zile pe masa Finantelor, propunerile reunind puncte de vedere de la 1.300 de companii cu capital romanesc si strain. "Propunerile noastre nu sunt radicale, dar, in contextul actualului deficit de colectare a veniturilor, ne-am gandit care ar fi masurile ce ar putea ajuta la imbunatatirea gradului de colectare", a declarat ieri pentru Business Standard Anca Harasim, directorul general executiv al Camerei de Comert Americane in Romania-AmCham. Alaturi de AmCham, lista de propuneri este semnata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Consiliul Investitorilor Straini, Camera de Comert Britanico-Romana, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Olandezo-Romana. "Plafonarea contributiilor sociale la 6.000 de lei ar aduce mai multi bani la bugetul de stat si ar elimina un procent semnificativ din munca la negru", explica Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate.

"De asemenea, eventualele masuri de simplificare cu privire la plata TVA-ului ar elimina blochajele create de stat in economie prin intarzierile la plata rambursarilor de TVA", mai spune acesta. O mare parte dintre propunerile inaintate sunt cele inmanate premierului Emil Boc in urma cu aproape patru luni in cadrul Guvernului Privat, proiect Business Standard, prin care oamenii de afaceri s-au adresat Executivului. Reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat pentru Business Standard ca setul de masuri va fi analizat de catre autoritati si ca vor mai exista consultari cu partenerii sociali pe teme de fiscalitate.

Mai mult, in sedinta de Guvern de ieri, Finantele au prezentat, in prima citire, un document care prevede un set de modificari ale Codului Fiscal, cu aplicabilitate de anul viitor. Potrivit reprezentantilor Finantelor, documentul contine modificari tehnice, care vizeaza doar alinierea la directivele europene, in special cele referitoare la TVA si accize.

Datele de executie bugetara arata ca, in primele cinci luni, veniturile au scazut cu 6,9%, in timp ce cheltuielile au avansat cu 6,8%, presiunea in crestere facand acum aproape imposibil de atins tinta de deficit agreata cu FMI, de 4,6% pentru 2009.

De cateva luni bune, oamenii de afaceri cer reducerea de taxe si simplificarea regimului de plata a TVA-ului, returnarea taxei pe valoarea adaugata in termenul aprobat prin lege sau adoptarea legii privind functionarea holdingurilor.

Printre primele si cele mai importante propuneri ale mediului de afaceri se regasesc mentinerea cotei unice de impozitare si reducerea taxelor inutile si a parafiscalitatii, unde patronii recunosc o oarecare ameliorare fata de anul trecut.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: