Datornicii, striviti de rate

Data publicarii: 16-07-2009 | Finante-Banci

Pentru un sfert din clientii bancilor, rambursarea este cea mai grea problema. Din sapte gospodarii romanesti, doar una dispune de venituri lunare suficiente pentru ca restituirea imprumuturilor catre banca sa nu fie o povara financiara prea grea.

Printre cei mai activi clienti ai bancilor se numara patronii, salariatii si liber-profesionistii, arata un studiu cuprins in lucrarea "Conditiile de viata ale populatiei Romaniei", publicata recent de Institutul National de Statistica (INS).

Studiul arata ca o treime (33,5%) din gospodariile al caror cap de familie este patron au de restituit imprumuturi bancare. In aceasta situatie se afla si 28,1% din gospodariile conduse de salariati, 16,7% din familiile de lucratori pe cont propriu, dar si 9,4% din cele ale somerilor, 11% din ale pensionarilor, ca si 5,4% din gospodariile de agricultori.

Potrivit INS, cumpararea in rate a unor bunuri a fost primul obiectiv pentru gospodariile de salariati si de patroni care au facut imprumuturi.

Casa, pricipalul beneficiar al creditelor

Ponderile cele mai ridicate ale gospodariilor care au contractat imprumuturi pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru imbunatatirea sau repararea locuintei s-au inregistrat la lucratorii pe cont propriu in activitati neagricole (62%). Pentru acelasi obiectiv s-au imprumutat 50% din someri si 45% din pensionari.

Studiul INS mai arata ca 22% din gospodariile conduse de patroni au folosit banii atrasi din imprumuturi pentru investitii sau initierea unei noi afaceri. La fel au procedat si familiile de salariati, dar numai in proportie de 3% din totalul acestora.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: