Basescu: In Romania bancile comerciale au bani

Data publicarii: 16-07-2009 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, la Praga, ca in Romania, bancile comerciale au bani. Problema o reprezinta, dupa parerea sa, eliberarea banilor pe care banicile ii detin catre mediul de afaceri.

Seful statului a a facut aceste afimatii la intalnirea cu oamenii de afaceri romani si cehi. El a precizat ca Guvernul si BNR au incheiat un acord de imprumut extern cu FMI si Comisia Europeana, ca o masura de siguranta, prin care sunt pusi la dispozitia Romaniei aproximativ 20 miliarde de euro, informeaza Agerpres.

Traian Basescu a explicat ca cele 13 miliarde de euro care vin de la FMI, ar fi destinate strict rezervei BNR si nu sunt utilizati de catre Guvern.

"Acest lucru a generat un flux de bani catre banci, pentru ca in rezerva BNR erau 20 de miliarde de euro, sume pe care, potrivit reglementarilor interne, BNR le-a impus a fi transferate din bancile comerciale in rezerva Bancii Nationale, ca masura prudentiala pentru creditele acordate de bancile comerciale", a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca datorita venirii primei transe de bani de la FMI de cinci miliarde de euro, care a fost dirijata in rezerva BNR, banca a inceput sa elibereze banii din rezerva care apartineau bancilor comerciale.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: