Ce se intampla daca nu mai platesti ratele la banca?

Data publicarii: 17-07-2009 | Finante-Banci

Ce se intampla in cazul in care nu mai poti plati ratele la banca? Situatia difera in functie de tipul creditului. Daca aveti un credit garantat cu ipoteca, banca executa bunul adus in garantie. In cazul unui imprumut negarantat recuperatorii va vor urmari fiecare pas.

In cazul in care restanta este aferenta unui credit garantat cu ipoteca sau gaj auto, daca intarzierea depaseste 90 zile, banca este indreptatita sa inceapa executarea silita.

Deoarece contractele de credit au titlu executoriu, nu mai este nevoie de o decizie judecatoreasca. Bunul cu care se garanteaza creditul este scos la licitatie, in conditiile impuse de Codul de Procedura Civila, iar sumele obtinute trebuie sa acopere atat soldul creditului cat si penalitatile inregistrate si cheltuielile generate de onorariul executorului. Daca imprumutul nu este garantat, atunci banca se va indrepta intai asupra veniturilor clientului sau conturilor detinute de acesta, pe care le va opri.

In cazul in clientul nu are nici bunuri si nici alte venituri, executatea nu se poate face pe moment, insa banca initiaza acte de executare silita periodic, de obicei din 6 in 6 luni, si monitorizeaza daca respectiva persoana obtine sau nu venituri. Practic, aceasta va fi sub observare pana cand banca va avea ce sa execute.

Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: