BNR tinteste o inflatie de 3,8 la suta pentru 2008

Data publicarii: 09-08-2006
In sedinta din 9 august 2006, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la  suta pe an, continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii pe piata monetara interna prin intermediul operatiunilor de piata si mentinerea masurilor prudentiale de temperare a expansiunii creditului neguvernamental si stabilirea tintei de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8 la suta +/- 1  punct procentual, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro

Indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decat prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare. Se remarca scaderea inflatiei de baza, care, calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, s-a situat la nivelul de 3,7 la suta in luna iunie fata de aceeasi luna a anului precedent.

Datele statistice indica mentinerea unor ritmuri inalte de expansiune ale consumului si creditului neguvernamental. Cresterea economica s-a situat peste asteptari, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca.

Pe baza datelor disponibile in prezent si avand in vedere durata necesara pentru manifestarea completa a efectelor recentelor masuri de intarire a politicii monetare, Consiliul de administratie a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an si a masurilor de temperare a cresterii creditului.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Scenariul de baza al actualei proiectii releva o schimbare a caracteristicilor procesului de dezinflatie comparativ cu prognoza anterioara, respectiv o curba mai accentuata a dezinflatiei in anul 2006 si o relativa incetinire pe parcursul anului 2007.

Perspectiva amplificarii presiunilor inflationiste ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetare si inertia anticipatiilor inflationiste impun mentinerea unei conduite ferme a politicii monetare pe o perioada mai indelungata.

In urma evaluarii noilor proiectii dar si a riscurilor si incertitudinilor privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale, Consiliul de administratie al BNR a stabilit, in consultare cu Guvernul, tinta de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8 la suta +/- 1 punct procentual.

Aceasta tinta este un obiectiv realizabil si raspunde necesitatii continuarii dezinflatiei in vederea atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu si, ulterior, a unor nivele compatibile cu indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la  Maastricht. 

Banca Nationala reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile economice si monetare interne si influenta factorilor externi, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 27 septembrie 2006.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: