Gripa porcina ar putea costa scump economia mondiala

Data publicarii: 17-07-2009 | International

Pandemia de gripa porcina, care se extinde cu o rata fara precedent, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ar putea influenta negativ revenirea economica in toamna aceasta, cauzand o perioada de deflatie, a avertizat firma britanica Oxford Economics, citeaza AFP.

Oxford Economics, care are stranse legaturi cu celebra universitate Oxford din Marea Britanie, a extrapolat consecintele posibile ale gripei porcine asupra economiei, in functie de efectele celorlalte epidemii gripale si celei SARS, declansata in Asia, in 2003.

Astfel, un studiu publicat vineri arata ca daca impactul economic si social al gripei porcine este la ora actuala "foarte redus", acesta ar putea creste, in cazul in care rata de infectare continua sa urce.

Economiile asiatice au reusit sa-si revina rapid dupa criza generata de SARS, "dar de data aceasta, o revenire la fel de rapida pare improbabila", a estimat grupul de economisti, explicand ca gripa ar putea cuprinde milioane de angajati si ar putea scadea consumul si cheltuielile turistice ale statelor afectate.

"Pierderea pentru produsul intern brut (PIB) s-ar putea traduce intr-o comprimare economica cu aproximativ 5% in Marea Britanie", avand in vedere o posibila infectare cu virusul gripal a 30% din populatia Marii Britanii si o rata a deceselor de 0,4%, potrivit celui mai rau caz trasat de autoritatile britanice din domeniul sanatatii.

Vineri, Ministerul Sanatatii a anuntat ca au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu virusul A/H1N1, la doua persoane venite din SUA si, respectiv Grecia, numarul total al pacientilor depistati in Romania ajungand, astfel, la 59.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu gripa porcina in Romania au iesit din spital, dupa ce s-au vindecat in urma tratamentului cu antivirale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: