Chirii subventionate pentru lefegiii din Guvern

Data publicarii: 20-07-2009 | Politica

"Saptamana Financiara" a intrat in posesia listei cu persoanele care stau cu chirie la RA-APPS si va prezinta costurile achitate atat de demnitarii veniti din provincie, cat si de "oamenii de casa" ai acestora, adusi la Bucuresti pe post de consilieri personali, directori de cabinet sau secretari. Chiriile platite de acestia depasesc in putine cazuri 100 de euro, fiind de cinci ori mai mici in comparatie cu oferta de pe piata libera.

Faptul ca echipa guvernamentala a premierului Emil Boc este formata in mare parte din provinciali nu ar deranja pe nimeni daca nu ar avea efecte majore asupra bugetului de stat. Intr-o perioada de criza, in care economia ar trebui sa fie cuvantul de ordine, lefegii guvernamentali au invadat casele RA-APPS. Pe motiv ca au nevoie de locuinte de serviciu, ei s-au ales cu vile sau apartamente pozitionate in cele mai bune zone ale Capitalei, pentru care platesc preturi derizorii.

Case pentru 5 ministri si 37 de secretari de stat

Printre demnitarii de rang inalt ii regasim pe Marian Sarbu, Mihai Stanisoara si Nicolae Nemirschi. Cei trei sefi de ministere au inchiriat case de la RA-APPS in schimbul unor sume modice: ministrul muncii plateste 548,01 lei pe luna, ministrul mediului - 441,61 lei, iar ministrul apararii da lunar doar 441,12 lei. La un curs de 4,2 lei/euro, rezulta o chirie care depaseste cu putin suta de euro.

Alti doi ministri sunt ocupantii unor vile de protocol, unde chiria este de 1.018 lei/ luna in cazul vicepremierului Dan Nica si de 449,77 lei/luna in cazul ministrului comunicatiilor, Gabriel Sandu.

De facilitati similare se bucura si 37 de secretari de stat, printre ei aflandu-se Raed Arafat (457,03 lei/luna) si Aurel Nechita (141,69 lei/luna) de la Ministerul Sanatatii, Pistru Popa Eusebiu Manea (452,72 lei/luna) si Valentin Raducanu Preda (286,31 lei/ luna) de la Ministerul Transporturilor, Dumitru Nicu Cornoiu (449,11 lei/luna) si Gerard Jitareanu (390,92 lei/luna) de la Ministerul Muncii, Mihai Viorel Fifor (569,31 lei/luna), Catalin Vrabie (536,15 lei/luna) si Ion Stoica (289,86 lei/luna) de la Ministerul Administratiei si Internelor.

Surprinzator este ca pe lista beneficiarilor care ocupa o locuinta de serviciu atribuita de RA-APPS se afla si fostul sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor,  Emilian Cutean, un personaj controversat in ultima perioada si demis din guvernul Boc din cauza unei condamnari penale.

Tot aici o regasim si pe Ioana Maria Muntean, purtatorul de cuvant al cabinetului Boc, care pentru locuinta de serviciu plateste o chirie lunara de doar 259,05 lei. Adusa tocmai de la Cluj pentru a ne comunica proiectele Guvernului, Muntean nu a reusit pana acum sa se evidentieze cu nimic. Mai mult, nu a vorbit decat de doua ori in public, in cadrul unor briefing-uri.

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: