Guvernul Boc, dator vandut la banci

Data publicarii: 21-07-2009 | Economie

Vaduvit de incasari, bugetul se hraneste din imprumuturile la banci. Multe, scumpe si, mai ales, pe termen scurt. 4 miliarde euro trebuie rambursate pana la sfarsitul anului.

O analiza a emisiunilor de titluri de stat lansate de la inceputul acestui an arata destul de clar ca cea mai mare parte din datoria Ministerului Finantelor catre banci este construita pe termen scurt (scadentele la emisiunile de titluri de peste un miliard de lei nu depasesc de cele mai multe ori trei luni). Pe scurt, din cele 5,5 miliarde datorate pana in acest moment bancilor, 4 miliarde trebuie platite pana la finele anului. De la FMI statul a luat pana acum doar 5 miliarde de euro. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca mai multi oficiali guvernamentali au sustinut inca din luna aprilie ca statul va face tot posibilul pentru a obtine imprumuturi pe termen mediu si lung.

Peste 75% din imprumuturile contractate din luna aprilie pana la jumatatea lunii iulie sunt cu scadente de pana la 6 luni.

Statul roman a rulat prin intermediul bancilor locale imprumuturi de peste 11 miliarde de euro din ianuarie si pana la jumatatea lunii iulie. Au fost organizate aproximativ 40 de licitatii de titluri de stat de la inceputul anului. Cele 4 miliarde de euro care trebuie returnate pana la finele acestui an sunt echivalentul a aproximativ 3,15% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2009, potrivit unor calcule realizate de Cotidianul cu ajutorul datelor Ministerului Finantelor si ale Bancii Nationale. Prin comparatie, tot deficitul bugetar pentru 2009 va trebui sa fie de 4,6%, potrivit acordului cu Fondul Monetar International. Mentionam totusi ca in calculul deficitului bugetar (diferenta dintre platile si incasarile statului) nu se considera decat dobanzile la credite contractate.

De altfel, statul a devenit de ceva vreme principalul client al bancilor locale. Datele BNR arata ca volumul creditelor contractate de stat si de autoritatile locale de la banci a crescut cu peste 210% in primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008. Creditul acordat populatiei si firmelor a crescut cu doar 15,9% in aceeasi perioada, in conditiile in care la inceputul anului inregistra cresteri de 50-60%. Practic, calculat in valuta, de la inceputul anului, creditul neguvernamental (imprumuturile acordate de banci firmelor si populatiei) a scazut luna de luna. De aici porneste si o discutie extrem de aprinsa in ceea ce priveste masura in care statul opreste accesul firmelor la banii din banci. Mai multi analisti, dar si oameni politici considera ca unul dintre factorii care au condus la reducerea activitatii companiilor este tocmai interventia masiva a statului pe piata bancara. Exista insa si alte opinii.

"Cred ca este loc destul si pentru stat, si pentru companii. Despre creditarea persoanelor fizice nu cred ca se mai pune problema. Este vorba despre perceptia asupra riscului, dar si despre o problema de cerere. In conditiile in care oamenii nu stiu sigur daca maine mai au loc de munca, nu cred ca se gandesc sa faca un credit. In ceea ce priveste firmele, va spun ca sunt bani destui si pentru ele. In acest moment sunt destule lichiditati in piata si vor fi si mai multe pe masura ce Banca Nationala va mai elibera din rezervele minime", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: