65% dintre romani cred ca situatia economica s-a inrautatit in 2009

Data publicarii: 23-07-2009 | Actualitate

Romanii sunt din ce in ce mai speriati de criza. Multi dintre ei se tem ca le vor scadea salariile si ca nu vor mai avea bani sa se intretina. Aceasta este concluzia barometrului "Romania si criza" realizat de International Brand Consultants.

Mai mult de jumatate dintre respondenti sunt de parere ca situatia economica s-a inrautatit dupa decembrie 2008, in timp ce doar 6% cred ca lucrurile merg mai bine.

Totusi, 51% dintre intervievati spun ca situatia lor economica este aceeasi ca anul trecut, iar pentru 10% lucrurile merg chiar mai bine.

Pe de alta parte, mai mult de jumatate dintre romani cred ca problemele lor sunt legate strict de veniturile salariale. Jumatate dintre persoanele chestionate spun ca cele mai multe probleme apar din cauza cheltuielilor mari cu intretinerea locuintei. 

Nici viitorul nu arata mai bine, cred romanii. Trei sferturi dintre intervievati considera ca lucrurile merg intr-o directie gresita.  37% considera ca, peste 4 ani, situatia economica va arata mai bine, iar aproape o treime dintre cei chestionati sunt de parere ca va fi mai rau decat in prezent. Unul din trei romani declara ca a auzit de persoane care au fost nevoite sa-si inchida afacerea din cauza crizei economice. In aceste conditii, doar 11% intentioneaza sa-si deschida o afacere anul viitor.

Cu toate acestea, daca ar avea 100.000 de euro, cei mai multi dintre romani declara ca i-ar investi intr-o afacere. A doua varianta preferata este sa dea banii rudelor. Studiul a fost realizat in prima jumatate a acestei luni, pe un esantion de 1600 de persoane si are o eroare de plus-minus 2,5%.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: