Nita: Economia va scadea cu 6% in acest an

Data publicarii: 23-07-2009 | Economie

Ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Constantin Nita, estimeaza o contractie a economiei cu 6% pentru acest an si afirma ca in acest context se impune reducerea unor cheltuieli bugetare, cresterea investitiilor statului si adoptarea unor masuri fiscale.

"Efortul pe care trebuie sa-l facem pe linia cresterii investitiilor guvernamentale, cu o agricultura buna, cred eu ca in acest an cresterea economica se va situa undeva la -6%, deci acesta ar fi un lucru rezonabil. Minus 6% este ce se poate obtine in momentul de fata, este o situatie de criza si o situatie dificila pentru economia romaneasca", a declarat Nita.

El a afirmat ca, in aceste conditii, actiunile care se impun sunt reducerea unor cheltuieli bugetare, cresterea investitiilor, masuri fiscale.

Ministerul pentru IMM-uri a semnat, miercuri, aproape 40 de contracte de finantare din fonduri europene , acordate intreprinderilor mici si mijlocii pentru proiecte mari de investitii, de pana la 1,025 milioane euro pentru un beneficiar. Valoarea contractelor semnate se ridica la circa 31 milioane euro, acoperind astfel intregul buget alocat programului pentru anul 2008.

Estimarea oficiala, luata in calcul de Guvern la elaborarea bugetului, indica o scadere economica de 4% in acest an.

Economia s-a contractat in primul trimestru cu 6,2% comparativ cu perioada similara din 2008 si cu 4,6% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

Surse care vor participa la discutiile cu FMI din luna august au declarat pentru Medifax in urma cu doua saptamani ca FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: