Val de jafuri in bancile din Spania

Data publicarii: 23-07-2009 | International

Criza impinge la gesturi extreme, numarul spargerilor de banci din Spania cu autori "incepatori" intr-ale infractiunilor crescand dramatic anul acesta.

La 52 de ani, confruntat cu falimentul, Ausencio C.G. a devenit din antreprenor respectabil spargator de banci, reusind sa fure 80.000 de euro din patru "lovituri", inainte de a fi prins in timpul celei de-a cincea spargeri, in luna februarie, langa Barcelona. Prima spargere a fost cea mai fructuoasa, prada ridicandu-se la aproximativ 40.000 de euro pe care Ausencio C.G. i-a folosit pentru a plati salariile restante ale angajatilor sai de la firma de constructii si studiile la Londra ale fiicei sale, relateaza "The New York Times".

Desi incepator, Ausencio C.G. a actionat cu foarte multa abilitate, purtand manusi chirurgicale pentru a nu lasa amprente, o masca de schi si o haina dintr-un material reflectorizant pentru a distorsiona imaginile inregistrate de camerele de supraveghere.

O alta categorie de jefuitori de banci provine din randul muncitorilor necalificati din America Latina sau din Europa de Est care lucrau pe santierele din Spania, ramasi fara serviciu din cauza crizei din domeniul imobiliar si al constructiilor. In luna martie, langa Barcelona, patru zugravi originari din Brazilia si Argentina i-au rapit pe directorul unei banci si familia sa, i-au tinut ostatici o noapte iar a doua zi dimineata l-au silit pe director sa deschida seiful bancii, de unde au furat peste 150.000 de euro.

Numarul spargerilor de banci din Spania a crescut in doi ani cu 20%, ajungandu-se ca, la propunerea asociatiei bancherilor, guvernul sa includa aceste infractiuni in categoria riscurilor profesionale.

Seful Departamentului de sanatate si siguranta la locul de munca in sectorul financiar al celei mai mari confederatii sindicale din Spania, Jose Manuel Murcia, are urmatoarea explicatie a fenomenului: "Avem somaj (cea mai ridicata rata din Europa, 20%, - n.r.), foamete, iar in banci sunt bani. Bancile refuza creditele, oamenii nu au cu ce sa isi plateasca ipotecile si datoriile, asa ca este logic pentru unii sa jefuiasca banci, nu farmacii". Sau, cum spunea un celebru spargator de banci american, Willie Sutton: "De ce jefuiesc banci? Pentru ca acolo sunt banii!".

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: