Preturile terenurilor au scazut cu peste 60%

Data publicarii: 27-07-2009 | Imobiliare

Numarul tranzactiilor cu terenuri este foarte mic in aceasta perioada. Analistii vorbesc despre o scadere cu 80%.

Criza imobiliara a lovit din plin piata terenurilor din jurul Bucurestiului. Dezvoltatorii nu au mai investit in noi proiecte, iar unele dintre suprafetele achizitionate pentru noi dezvoltari au fost scoase din nou la vanzare.

Numeroase viitoare cartiere de vile au devenit simple anunturi de parcele scoase la vanzare pe site-urile de oferte imobiliare. Oferta a crescut, insa cererea este aproape inexistenta.

"Ca numar de tranzactii, piata terenurilor a fost afectata cel mai mult si de-aia nu e usor de spus care este pretul. Nu poti spune pretul intr-o zona daca acolo de o jumatate de an nu s-a facut nici o tranzactionare. Numarul de tranzactii a scazut cu mult, mi-e greu sa apreciez, cam cu 80%", a declarat pentru MONEY.ro analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

In lipsa unor statistici oficiale, pretentiile proprietarilor sunt un indiciu util intr-o evaluare a situatiei pietei terenurilor. Preturile pentru parcele de 300-1.000 de metri patrati, cele mai cautate pe acest segment, sunt mai mici decat in perioada de de glorie a pietei. Astfel, in primele luni ale anului 2008, in Otopeni, pentru un metru patrat de teren se cereau 100-170 de euro, in vreme ce acum se gasesc terenuri si cu 70 euro/mp.

Realitatea.net