Economistii britanici catre regina: Cerem scuze, nu am vazut criza

Data publicarii: 27-07-2009 | International

Un ziar britanic nota duminica ca un grup de economisti de top si-au cerut scuze de la regina Elizabeth II pentru ca nu au reusit sa prevada criza financiara. The Observer relata ca o scrisoare a fost trimisa reginei, dupa ce aceasta a cerut, in timpul unei vizite la Academia de Economie din Londra, in noiembrie, sa stie de ce nimeni nu a anticipat criza economica.

Potrivit ziarului, scrisoarea sustine ca sefii financiari care credeau ca planurile lor de a manageria datorii riscante si de a proteja sistemul financiar erau infailibile se fac vinovati de "vise aspirationale si aroganta".

Printre semnatarii scrisorii de trei pagini se numara Tim Besley, mebru al comisiei de politica monetara a Bancii Angliei si istoricul Peter Hennessy.

Continutul scrisorii a fost discutat la un seminar, in iunie, cu un grup de economisti, printre care Nick MacPherson, secretar al Trezoreriei, si economistul sef de la Goldman Sachs - Jim O'Neill.

"Pe scurt, maiestatea voastra,esecul de a prevedea intervalul de timp, marimea si severitatea crizei si de a o infrunta, desi a avut multe cauze, a fost in principal un esec al imaginatiei colective a multor oameni straluciti, atat din aceasta tara, cat si la nivel international, de a intelege riscurile sistemului ca intreg," se arata.

Buckingham a refuzat sa comenteze pe marginea corespondentei.

Antena3