Pensionarii romani traiesc mai bine decat varstnicii britanici si spanioli

Data publicarii: 28-07-2009 | Actualitate

Pensionarii romani sunt saraci si... nu prea. O duc mai bine decat pensionarii englezi, spanioli sau belgieni. Cel putin asa reiese dintr-un studiu Eurostat, citat de "Daily Mail". In acelasi timp, despre pensionarii nostri se spune ca se numara printre cei mai saraci din Europa, "19% avand venituri sub limita saraciei".

Potrivit studiului Eurostat, situatia este mai tragica pentru varstnicii din Cipru, unde 51% din pensionari traiesc sub pragul saraciei. De asemenea, "in Letonia si Estonia nivelul coboara la 33%, in Marea Britanie si Lituania la 30%, in Irlanda la 29%, in Spania la 28%, in Portugalia la 26%, in Belgia si Grecia la 23%". Pe de alta parte, pensionarii bulgari, germani, francezi, olandezi, polonezi si cehi o duc putin mai bine decat varstnicii romani.

Potrivit studiului, "in Bulgaria, 18% din pensionari traiesc sub pragul saraciei, in Germania - 17%, in Franta - 13%, in Olanda - 10%, in Polonia - 8% si in Republica Ceha - 5%. Ce-i drept, intr-un studiu realizat de Banca Mondiala si UNICEF, dat recent publicitatii, se estima ca pensionarii vor fi singurii pe care criza nu-i va afecta foarte mult: "In randul acestora, rata saraciei ar putea scadea cu 0,7% fata de anul trecut".

In acelasi timp, in urma unui scandal privind pensiile in Romania, Casa Nationala de Pensii a precizat ca exista si varstnici fericiti cu "pensii de lux". Potrivit datelor acestei institutii "pensiile cele mai mari din Romania revin magistratilor si aviatorilor, fiecare pensionar din aceasta categorie primind, lunar, peste 30.000 de lei".

Presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Omenia", Gheorghe Chioaru, a declarat pentru "Curentul" ca este surprins de statistica Eurostat: "Pensionarii britanici isi permit sa mearga cateva zile, in vacanta, in tari straine. Ai nostri se imprumuta cate 300-700 de lei de la casele de ajutor reciproc ale pensionarilor pentru a-si plati utilitatile si a-si cumpara medicamentele. De la inceputul anului pana in prezent, numarul pensionarilor care s-au imprumutat s-a dublat fata de anul trecut. Cred ca aproximativ 30% dintre pensionarii romani traiesc sub pragul saraciei".

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: