Experienta profesionala este cel mai important atu pe timp de criza

Data publicarii: 31-07-2009 | HR/Cariere

Vechimea in munca, limbile straine, calificarile sunt elemente de care anga­jatorii tin cont in procesul de recrutare, spun euro­penii. Iar parerilelor sunt impartasite si de romani.In plus, formarea profesio­nala, precum si participarea la traininguri sunt considerate a fi benefice in cariera.

Mai mult de jumatate din­tre europeni apre­ciaza ca nivelul ex­pe­rientei profesionale si calificarile unei per­soa­ne sunt cele mai importante atuuri care ar trebui puse in evidenta pentru a avea sanse la gasirea unui loc de munca pe timp de criza economica, potrivit celui mai recent Euro­baro­metru. Experienta si calificarea sunt la mare distanta fata de alte elemente care sunt analizate de multi angajatori in cadrul unui proiect de recrutare, in opinia cetatenilor europeni. De altfel, fata de Eurobaro­me­trul precedent se remarca totusi o importanta mai mare acordata expe­rientei in piata muncii, de la 51% in 2006 la 54% in cazul celui mai recent studiu al Comisiei Euro­pene.

"Cresterea importantei acordate experientei profesionale la nivelul tuturor economiilor analizate se dato­reaza in mare parte cetatenilor din Malta, Cehia, Cipru si Romania, unde mentiunile acestui atu au cre­scut cu cel putin 10 puncte procen­tuale in ultimii trei ani", se arata in Euro­barometru.

Abilitatea de a se adapta ocupa locul 3 in topul criteriilor care sunt lua­te in considerare de companii, din punctul de vedere al europenilor. Adap­ta­bilitatea a pierdut putin teren in ultimii trei ani. Daca in 2006 35% din­tre locuitorii spatiului european mizau pe importanta adaptabilitatii, acum, 34% spun ca este apreciata capa­citatea de a fi foarte flexibil la reali­tatile de business. De asemenea, cu­no­stin­tele de operare PC sunt consi­derate in continuare aptitudini ne­cesare pe pia­ta fortei de munca, 19% dintre re­s­pon­denti indicand ca lucrul pe cal­culator este unul dintre abilitatile care ar trebui evidentiate pentru a gasi un job.

Limbile straine, in top

In ceea ce priveste cunoasterea limbilor straine, in ultimii trei ani acestea si-au mai pierdut din aportul la angajare, in opinia europenilor. In 2006, 21% dintre europeni afirmau ca fluenta in alta limba era unul dintre cele doua puncte-cheie pe care un candidat la un post trebuia sa puna accent daca voia sa aiba succes in procesul de recrutare. Euroba­ro­me­trul din acest an indica o diminu­are cu patru puncte procentuale a rolului limbilor straine la angajare, astfel incat 17% dintre cei chestionati mai spun ca acesta ar fi unul dintre cele doua atuuri in obtinerea unui job. Mobilitatea este cel mai putin im­por­tant aspect care trebuie eviden­tiat la angajare, spun europenii, in crestere usoara fata de 2006, de la 5% la 6% in cel mai recent Eurobarometru.

Analizand rezultatele la nivelul statelor, se observa ca Malta si Cipru au o evolutie asemanatoare. Cetatenii ambelor state pun mare accent pe nivelul calificarii (70%), in timp ce mai putin de jumatate au optat pentru experienta profesionala, se arata in studiul CE. Pe de alta parte, in cele doua insule ale Mediteranei cunostin­tele de operare PC au o importanta aparte. Astfel, daca la nivel euro­pean, 19% dintre participantii la Euroba­ro­metru spun ca aceste abilitati fac diferenta din punctul de vedere al angajatorului, in Malta procentul urca la 32%, iar in Cipru la 30%. In acelasi timp, Danemarca este o alta tara unde rezultatele difera fata de media euro­peana, cel putin in ceea ce priveste adaptabilitatea. Astfel, peste jumatate dintre danezi spun ca abilitatea de a face fata unui mediu in schimbare trebuie evidentiata in pro­cesul de angajare fata de o medie euro­peana de 34 de puncte procentuale.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: