Mai putine femei au functii de conducere la stat decat in privat

Data publicarii: 04-08-2009 | HR/Cariere

Ponderea femeilor care detin functii de conducere este mai mica in institutiile de stat decat in sectorul privat, in Romania doar 19% dintre ministri si mai putin de 10% dintre parlamentari sunt femei, potrivit Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre femei si barbati (ANES). In acelasi timp, in sectorul privat, femeile detin unul din cinci posturi de director general la nivel national.

"Nu stiu cum stau lucrurile la stat, dar in ceea ce priveste sectorul privat, in cei 18 ani de cand fac recrutare nu am vazut niciun fel de discriminare, nici la angajare si nici in ceea ce priveste pachetul salarial. Conteaza reputatia omului, iar companiile cauta oameni valorosi, nu am vazut niciun angajator sa renunte la un candidat doar pentru ca era femeie", spuneGeorge Butunoiu, specialist in executive search.

Procentajul femeilor in functii de conducere la nivel guvernamental este mai redus in Romania in comparatie cu media inregistrata in Europa, unde 25% dintre femei detin functii de conducere la acest nivel. Potrivit studiului realizat de ANES, in 2009, la nivel guvernamental, doar patru dintre ministri sunt femei, reprezentand 19% din numarul total al acestor functii. Fata de anul anterior, cand nu era nicio femeie ministru, rezultatul este mai bun, dar ponderea femeii in aceste functii de conducere este considerata ca fiind redusa. Si in ceea ce priveste participarea femeilor la primul nivel de luare a deciziei in cadrul ministerelor, posturile publice de conducere care sunt politice (secretar de stat si subsecretar de stat) si sunt ocupate de femei sunt slab reprezentate.

Astfel, in 12 dintre cele 19 ministere existente in prezent, femeile nu sunt reprezentate deloc la acest nivel, in asemenea situatie fiind, spre exemplu, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Apararii Nationale. Singurele ministere in care reprezentarea este echilibrata sunt: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri. In privat, principalele domenii cu ponderea cea mai mare a persoanelor de sex feminin in pozitii de top sunt PR-ul, resursele umane si marketingul.

In domeniul PR, aproape 80% dintre pozitiile de management sunt detinute de femei, de asemenea, in HR si marketing functiile de conducere sunt ocupate in proportie de 70%, respectiv 59% de femei, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Mercer. La finele anului trecut, in cadrul Petrom, cea mai mare companie romaneasca, 18,58% din pozitiile de management erau ocupate de femei. Compania este condusa, de altfel, de Mariana Gheorghe (53 de ani), fost bancher de investitii in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare - BERD.

Business Standard