Criza economica da semne de oboseala

Data publicarii: 05-08-2009 | International

Statele Unite transmit semnale de redresare, China isi continua dezvoltarea, in timp ce tarile europene par sa-si gaseasca echilibrul.

China iese din recesiune, iar Statele Unite dau semne de redresare. Cu forte slabite si reforme in plina desfasurare, europenii vor profita prea putin de avantul americanilor, sunt de parere specialistii. Zona euro va inregistra insa o crestere economica in primul semestru al anului 2010, chiar daca progresele vor fi modeste, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI).

La doi ani dupa declansarea crizei financiare, marile economii par sa fi gasit solutii pentru iesirea din impas. Dru mul se arata insa mai anevoios pentru economiile in dezvoltare: Ungaria, Bulgaria si chiar Romania sunt inca departe de o redresare. Analistii romani se asteapta la o toamna grea si nu prevad semne bune inainte de anul viitor.

SUA vede luminita din tunel

Economia mondiala isi va reveni in 2010, este de parere Nouriel Roubini, economistul care a prevazut criza financiara. America se va intoarce pe cre stere anul acesta, sustine Alan Greenspan, fostul sef al Fed, considerat unul dintre principalii vinovati pentru criza financiara. El a recunoscut insa o problema nerezolvata e somajul.

Si Barack Obama a anuntat ca noile date aparute cu privire la evolutia produsului intern brut (PIB) al Statelor Unite indica faptul ca se inregistreaza progrese in rezolvarea problemelor economice ale tarii. "Recesiunea pe care o aveam in fata in momentul in care mi-am inceput mandatul a fost mai profunda decat s-ar fi gandit cineva, dar, in ultimele luni, economia a avut o evolutie considerabil mai buna decat asteptarile", a precizat pre sedin tele, potrivit BBC News. In primul trimestru al anului, economia SUA a scazut cu 6,4% si si-a revenit, in trimestrul doi, pana la -1%.

China e prima mare economie care iese din recesiune, inregistrand in trimestrul doi o crestere de 7,9%, dupa ce avansul din primele trei luni, de 6,1%, a fost cel mai slab din ultimii 10 ani. Europenii mai au inca de luptat cu recesiunea. Germania da semnale ca economia va incepe sa aiba un trend ascendent, iar Marea Britanie ramane cu ratingul stabil. Franta prevede o crestere a PIB de doar 0,4% in 2010, in timp ce Polonia se bazeaza pe o crestere de 0,5-1,3%.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: