Morgan Stanley: Romania nu va putea adopta euro in 2014

Data publicarii: 06-08-2009 | Economie

Polonia ar putea fi primul stat candidat la zona euro din Europa Centrala care va adopta moneda unica, in 2014-2015, iar Ungaria, Bulgaria si Romania vor reusi acest lucru in a doua parte a deceniului viitor, potrivit unui raport al Morgan Stanley, citat de "Bloomberg".

Autoritatile poloneze au renuntat, recent, la tinta oficiala de adoptare a euro in 2012, din cauza situatiei dificile in care se afla finantele publice, a lipsei de consens la nivel politic si a instabilitatii cursului de schimb valutar. Ministerul polonez de Finante urmeaza sa anunte noul termen in acest trimestru. Respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar "pare o perspectiva indepartata pentru toate tarile membre ale UE din estul continentului", a declarat Pasquale Diana, analist la Morgan Stanley.

Deficitele din Polonia, Cehia si Romania se indreapta spre 6% din PIB in acest an si ar putea fi chiar mai mari in 2010, fiind improbabil sa coboare la limita de 3% din PIB necesara pentru adoptarea euro pana in 2013-2014, se mai arata in raport, care avertizeaza ca nivelul datoriilor "se indreapta periculos" spre 60% din PIB in Polonia si 80% din PIB in Ungaria.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: