Isarescu: BNR nu incurajeaza o depreciere a cursului de schimb

Data publicarii: 06-08-2009 | Finante-Banci

BNR "nu incurajeaza o depreciere a cursul de schimb", deoarece aceasta ar accentua ajustarea deficitului de cont curent, care pare sa fie deja excesiva, a spus guvernatorul Mugur Isarescu, mentinand ca stabilitatea leului este data de imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei.

"Nu incurajam o depreciere a cursului, tot in sensul ajustarii deficitului de cont curent", a declarat Isarescu, dupa ce a explicat ca scaderea dezechilibrului extern "pare excesiva, mai ales daca nu se va opri".

Guvernatorul BNR a completat ca ultimele date arata o reducere a deficitului de cont curent catre 5-6% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB anul trecut, cu atat mai dureroasa cu cat este marcata de trecerea sectorului privat de la un deficit de 7% din PIB in 2008 la un eventual surplus anul acesta.

"Stabilitatea cursului de schimb are la baza imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei", a spus Isarescu, exemplificand prin restrangerea deficitului de cont curent si a datoriei private externe pe termen scurt, precum si prin acoperirea integrala a deficitului extern cu investitii straine directe.

In acelasi timp, un factor pozitiv este diminuarea ponderii rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale in rezerva valutara "de la 50% (inainte de reducerea RMO, n.r.) spre 30%", tendinta care se va manifesta in continuare, ca parte a acordului cu FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: