Colapsul industriei auto transforma Detroitul intr-o ferma urbana

Data publicarii: 10-08-2009 | Diverse

In prima parte a secolului XX, Detroit-ul a devenit cunoscut ca sediu al celor mai mari companii auto, cresterea cererii de masini ducand la marirea continua a numarului de angajati. Astfel, s-a ajuns la o populatie dependenta de marii producatori auto, colapsul lor tranformand orasul in campion la numarul de someri.

In iulie, rata somajului urcase la peste 16%, in conditiile in care media in Statele Unite ale Americii este de 9%. Prabusirea principalei industrii a generat probleme sociale serioase culminand recent chiar cu dificultati in asigurarea hranei zilnice.

In consecinta, mari suprafete de pamant anterior folosite fie ca spatii verzi, fie ca terenuri industriale, au fost transformate in ferme agricole. O parte a comunittilor locale, unele din fostele cariere cu populatie apartind clasei de mijloc, au reamenajat imprejurimile si, in locul gazonului au plantat legume. 

"Obisnuiesc sa mananc in fiecare zi fructe si legume. Dupa ce am fost dat afara de la GM a trebuit sa reduc substantial bugetul alocat alimentelor, dar compensez in parte prin propria productie de legume", spune un locuitor din Detroit.

Departe de a rezolva problema alimentatiei, micile ferme ad-hoc sunt completate prin programele de caritate organizate, de regula, prin bisericile locale. "In ultimul an am inregistrat o crestere cu peste o treime a afluxului de oameni", spune Jean Hagopian, voluntar la biserica New Life Assembly of God.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: