Vapoarele generatoare de nori, solutia pentru incalzirea globala

Data publicarii: 10-08-2009 | Mediu

Nave speciale dotate cu tehnologie de creare a norilor prin pulverizarea apei sarate a oceanelor in aer s-ar putea dovedi o buna modalitate de atenuare a schimbarilor climatice, potrivit unui nou studiu efectuat la comanda Copenhagen Consensus Centre.

Tehnica, cunoscuta ca "marine cloud whitening", va crea nori deasupra Oceanului Pacific al caror efect va fi racirea atmosferei prin reflectarea razelor soarelui intr-o directie opusa Pamantului.

O flota compusa din peste 2.000 de vase propulsate de vant va strabate oceanul si se va pozitiona in puncte sensibile atmosferic. "Pulverizarea apei sarate duce la crearea de nuclee de condens si, ulterior la dezvoltarea unor nori albi de mari dimesniuni", explica David Young, dezvoltatorul studiului.

Potrivit acestuia, planul ar putea fi pus in aplicare in urmatorii ani daca se va gasi o finantare de 5,3 miliarde dolari. Suma reprezinta doar o mica fractie din cei 150 de miliarde de dolari pe care natiunile lumii au de gand sa le puna la dispozitie anual in lupta cu incalzirea globala.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: