Grabeste-te incet la munca!

Data publicarii: 10-08-2009 | HR/Cariere

Carl Honore este printre putinii specialisti care au avut curajul sa puna sub semnul indoielii cultul vitezei. El prevede chiar un trend mondial, in care se vor pune frane serioase ritmului rapid care ni se impune in acest moment. Sociologul a explicat pentru "Evenimentul zilei" care sunt avan tajele unui stil "slow" la locul de munca. Interviul a fost intermediat de Editura Publica, reprezentantii scriitorului in Romania.

EVZ: Cum ar trebui sa privim locul de munca din perspectiva "miscarii slow"?

Carl Honore: Este foarte adevarat ca atunci cand vrem sa incetinim ritmul la locul de munca devine foarte greu de pus in practica. In mare parte, pentru ca problema este tabuul cultural foarte puternic antiincetinire, deoarece traim intr-o era si o cultura "fast forward". De aceea, multora dintre noi ne este rusine sa incetinim pentru ca am putea fi desconsiderati de catre colegi sau sef. Insa trebuie sa fim orientati spre calitatea si nu cantitatea acti u nilor pe care le intreprindem. Sa luam un exemplu des intalnit la locul de munca: ni se cere un slalom printre activitati. Rezultatul: neproductivitate! De aceea, ca sa faci o prezentare - sa spunem - tinand cont ca aveti deschis YM, telefonul mobil, telefonul fix, paginile pe care navigati, la care se adauga zumzetul colegilor de birou, va dura patru ore, in loc de 90 de minute! Cei de la compania Hew lett Packard ne avertizeaza ca asazisele "intreruperi electronice", de tipul celor pe care le-am enumerat mai devreme, cauzeaza o scadere de 10 puncte a nivelului IQ-ului din timpul serviciului. De doua ori mai mult decat efectul pe care-l cauzeaza consumul de marijuana.

Gatitul este o metoda extraordinara de relaxare

Ce le recomandati oamenilor in timpul concediilor astfel incat sa se bucure de o vacanta bine meritata?

Un alt simptom al culturii "fast forward" este ca nu ne mai putem bucura pe deplin de vacantele noastre. De multe ori, dam vina pe locul de munca, el fiind cauza agitatiei si stresului cotidian. Insa, de seori, aceste lucruri negative vin din interiorul nostru. Asa ca, inclusiv in vacanta, multi dintre noi, departe de job si de sef, simt nevoia sa alerge in sus si in jos si sa faca cat mai multe lucruri intr-un timp cat mai scurt. Cred ca ar trebui sa imbunatatim relatia gresita pe care o avem cu timpul si ar trebui sa privim altfel lucrurile: suntem intr-o cursa continua contracronometru, cat mai multe lucruri intr-un timp cat mai scurt. Cu alte cuvinte, ajungem sa punem cantitatea inaintea calitatii.

Ce le recomandati celor care muncesc foarte mult?

Cred ca oamenii reactioneaza in mare parte la fel. Cei care lucreaza prea mult cocheteaza cu ideea de a incetini ritmul insa cred ca le este teama sa faca acest lucru. Unii cred ca vor fi nevoiti sa re nunte la carierele lor si vor parasi orasul pentru a creste morcovi la o ferma de tara. Insa nu e cazul sa gandeasca astfel! Poti fi "lent" oriunde vrei. "Lentoarea" este o stare de spirit! Odata ce te increzi in aceasta stare de spirit, vei vedea ca ai de castigat! Le recomand tuturor sa faca pauze la pranz, sa iasa la plimbare jumatate de ora sau sa mearga in parc sa citeasca o carte ori, pur si simplu, sa admire natura, lumea, fara sa faca nimic. Eu, de exemplu, am redescoperit bucuria de a gati! Este o metoda extraordinara de relaxare si in plus, evit "junk foodul".

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: