ING: Va fi si mai rau. Deficitul bugetar explodeaza la 10%

Data publicarii: 10-08-2009 | Finante-Banci

Seful ING Bank, Misu Negritoiu, avanseaza cea mai pesimista prognoza cu privire la deficitul bugetar, care ar putea ajunge la 10% din Produsul Intern Brut (PIB) pana la finele acestui an.

Misu Negritoiu spune ca singura masura neutra pe care Romania o poate aplica acum pentru absorbtia rapida a costurilor recesiunii ar fi deprecierea monedei nationale. Si asta pentru ca, in opinia sa, primele semne de corectie ale cresterii economice, "umflata ca un balon" in ultimii ani, au aparut in momentul aprecierii leului. "De cativa ani, moneda nationala se apreciaza, economia duduie, se umfla, iar noi nu ne-am intrebat pe ce resurse se baza aceasta dezvoltare. Ne-am trezit, pe neasteptate, cu o moneda puternica si cu o crestere economica de 9%, ceea ce i-a facut pe unii oficiali sa exprime opinia ca Romania ar putea deveni cea de-a saptea putere economica a Europei", a aratat Negritoiu. Desi sustine ca nu pledeaza pentru deprecierea monedei nationale, seful ING spune ca, "la carte", aceasta ar fi solutia.

"Cand leul s-a apreciat, populatia a castigat mai bine, dar nu a stiut de ce traieste mai bine. Acum, platim doar pretul unei usoare deprecieri a leului. Am vazut tari care si-au depreciat monedele nationale si care stau astazi mai bine decat noi", spune Negritoiu. Acesta a precizat ca, daca nu vom plati voluntar pretul pentru o economie "euroizata", il vom plati involuntar, in conditiile in care 65-70% din credite au fost acordate in moneda unica europeana. Bancherul a explicat ca ING nu a deschis pe piata valutara pozitii in cont propriu pentru a specula impotriva leului. "Prin tranzactiile pe care le realizam ajutam, daca putem, anumiti clienti. Dar, speculatiile pot transmite si un semnal de piata, in functie de comportamentul investitorilor. Si acest semnal a fost dat in octombrie 2008. Din pacate, s-a luptat cu piata, cu tendintele si cu investitorii si s-a creat un interval de cateva luni in care a disparut lichiditatea si tot acolo s-a ajuns pana la urma", spune bancherul.

Misu Negritoiu este una dintre vocile cele mai critice cu privire la politicile Bancii Nationale, desi nu a ezitat sa si laude unele decizii, atunci cand a considerat ca exista motive. Foarte multi ani, in piata bancara au existat zvonuri si speculatii potrivit carora seful ING tinteste scaunul de guvernator. Negritoiu a precizat insa ca nu a fost si nu este tentat sa ajunga la banca centrala. "S-a speculat mult lucrul acesta. Daca as fi vrut sa raman intr-o pozitie publica, as fi ramas (n. red. - Negritoiu a fost, in perioada '92-'93, ministru de stat pentru Coordonare, Strategie si Reforma, in cabinetul Vacaroiu). Sunt prieten cu oamenii din BNR, guvernatorul insusi este legat de istoria bancii centrale. Dar asta nu inseamna ca, trecand de partea cealalta a baricadei, nu ar trebui sa impartasesc ceea ce vad, ce spune toata lumea, ceea ce ar trebui sa ia BNR in considerare", a precizat Negritoiu.

Bancherul si-a inceput activitatea la banca ING Barings in 1997. Doi ani mai tarziu, a fost numit vicepresedinte si director general adjunct al ING Romania. In 2006, Misu Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului de Tara al grupului olandez, care include, pe plan local, si compania ING Asigurari de Viata.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: