Prea multa incredere in sine ne face vulnerabili la tentatii

Data publicarii: 11-08-2009 | Lifestyle

In urma unor experimente efectuate de Loran Nordgren de la Northwestern University din Chicago s-a constatat ca cei cu o puternica increde in sine nu sunt decat in aparenta feriti de riscul de a cadea prada tentatiilor.

In realitate, mult mai rezistenti in acesta privinta sunt cei cu o mai slaba incredere in sine, deoarece neincredera lor ii face sa se tina la distanta de potentialele tentatii.

Intr-unul din experimente, 53 de fumatori au fost invitati sa completeze cateva teste. Primul a fost un fals test de diagnosticare in urma caruia subiectii au fost impartiti aleator in doua grupuri: experimentatorii au spus primului grup ca rezultatele lor indica o mare capacitate de controlare a impulsurilor, iar celui de-al doilea ca nu stau asa de bine la acest capitol.

In a doua etapa subiectii au fost pusi sa priveasca timp de cateva ore un film despre consumul de tigari si cafea si li s-a spus ca vor castiga bani daca vor reusi sa nu fumeze pe durata filmului. Apoi, li s-a dat cate o tigara si li s-a lasat libertatea de a o lasa unde vor: in alta camera, in mana, pe birou sau in gura. Cu cat era mai aproape de gura cu atat castigau mai multi bani daca rezistau tentatiei.

Subiectilor din grupul caruia li s-a indus ideea ca au un slab control au fost mult mai predispusi sa puna tigara cat mai departe. Ceilalti, din contra, cat mai aproape de gura. Insa, in final s-a constat ca tocmai acestia au fost mult mai vulnerabili tentatiei, 60% dintre acestia cedand impulsului de a-si aprinde tigara, fata de doar 40% din primul grup.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: