Romania, dupa orgia creditelor. Vine nota de plata

Data publicarii: 11-08-2009 | Finante-Banci

584.000 de romani au ajuns restantieri la banci. Doar Kazahstanul sta mai prost decat noi in privinta ponderii restantelor in suma totala a creditelor, in timp ce Turcia, Ucraina sau Rusia au mai putini restantieri.

Dupa ce ani la rand bancile locale au acordat credite intr-un ritm care nu putea fi comparat cu nici o tara din zona noastra, a venit momentul ca bancherii sa achite si nota de plata. Aproape 18% din suma totala a creditelor acordate in tara noastra reprezinta imprumuturi cu probleme, dupa cum arata un studiu al UniCredit. Indicele a crescut nu mai putin de 43% fata anul trecut. Cu alte cuvinte, dintr-un volum total de 200 de miliarde de lei, aproximativ 36 de miliarde reprezinta imprumuturi care au inregistrat restante mai mari de 30 de zile. Dintre acestea, 14,4 miliarde sunt credite aproape imposibil de recuperat, adica restante mai mari de 90 de zile, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Din acest punct de vedere, tara noastra sta mult mai prost decat tarile din Uniunea Europeana si chiar decat unele state nemembre, cum ar fi Turcia, Ucraina sau Rusia. De altfel, singura tara cat de cat comparabila care depaseste Romania la capitolul restante este Kazahstantul, unde imprumuturile cu probleme reprezinta 26% din total. Prin comparatie, Bulgaria are 3,2%, Ungaria 5,3%, iar Estonia doar 3,3%, desi la nivel macroeconomic are probleme mult mai seriose decat Romania. "Deteriorarea calitatii creditelor este principala provocare pentru bancile din Europa de Sud-Est, inclusiv din Romania", crede Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Tocmai cresterea rapida a restantelor a provocat scaderi, in unele cazuri dramatice, ale profiturilor inregistrate de banci de la inceputul acestui an. Cu o singura exceptie, principalele zece banci locale au anuntat dupa primele sase luni scaderi cu doua cifre ale castigurilor comparativ cu anul 2008. Potrivit normelor Bancii Nationale a Romaniei, pentru fiecare restantier, bancile trebuie sa constituie provizioane (sume de bani menite sa acopere gaurile in conditiile in care clientul nu mai plateste ratele). Pentru restante cuprinse intre 31 si 60 de zile, bancile pun deoparte 20% din valoarea creditului, pentru restante intre 61 si 90 de zile, ponderea provizioanelor ajunge la jumatate din imprumut, in timp ce pentru restantele de peste 90 de zile bancile constituie rezerve egale cu valoarea creditului. Toate provizioanele sunt scazute din profitul bancii. In ultimele sase luni, rezervele au crescut cu peste 100%.

Explozia creditelor cu probleme nu pare deloc intamplatoare in Romania in conditiile in care tara noastra a avut cele mai importante ritmuri de crestere a creditului in ultimii cativa ani. In timp ce in Romania valoarea creditelor, mai ales a celor in valuta, crestea cu pana la 100% pe an in perioada 2004-2008, in tari precum Bulgaria sau Cehia, cresterea se limita la 20-25%. De asemenea, deprecierea leului a contribuit substantial la explozia restantelor in conditiile in care, din nou atipic fata de celelalte tari din zona, ponderea creditului in valuta a fost constant mai mare decat a celor in lei. Fata de iulie 2008, de exemplu, in acest moment, o rata de 200 de euro aferenta unui credit de nevoi personale de aproximativ 7.000 de euro este cu peste 120 de lei mai mare.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: