Piata futures, adapost ideal pentru cursul imprevizibil

Data publicarii: 12-08-2009 | Bursa

Persoanele fizice sau juridice care au de platit sume mari de bani, la creditele in valuta sau lei, sau realizeaza operatiuni comerciale externe, se pot proteja impotriva fluctuatiilor de curs prin intermediul pietei la termen de la Sibiu.

Pentru a face uz de instrumentele SIBEX, un director financiar al unei firme ce deruleaza contracte de export sau import va trebui sa apeleze la o casa de brokeraj (SSIF) autorizata sa tranzactioneze pe piata sibiana. Dupa incheierea contractului intre cele doua parti, reprezentantii acestora vor putea defini strategia de hedging, cea mai adecvata nevoilor firmei-client.

SIBEX pune la dispozitia clientilor sai contractele EUR/RON pe echivalentul a 1.000 de euro, cu scadentele la trei, sase, noua si douasprezece luni, care au o marja in valoare de 120 lei; contractele EUR/RON5 pe echivalentul a 5.000 de euro, cu scadentele la trei, sase, noua si douasprezece luni, care au o marja in valoare de 600 lei; contractele USD/RON pe echivalentul a 1.000 dolari americani, cu scadentele la trei si sase luni, care au o marja in valoare de 120 lei; contractele pe paritatea EUR/USD, pe echivalentul a 1.000 sau 10.000 euro, cu scadentele la trei, sase, noua si douasprezece luni, care au o marja in valoare de 120 lei, respectiv 600 lei; contractele pe raportul CHF/RON, pe echivalentul a 1.000 franci elvetieni, cu scadentele la trei si sase luni, care au o marja in valoare de 120 lei; contractele SIBGOLD, pe uncia de aur, cu scadentele la trei si sase luni, care au o marja in valoare de 200 lei.

Ce trebuie facut

Contractele futures in valuta (EUR/RON, USD/RON sau CHF/RON) cu scadentele la 6, 9 si 12 luni sunt instrumente de protectie eficace pentru exportatori sau pentru firmele care au de platit sume mari de valuta la banca, in urma imprumuturilor realizate. Astfel, exportatorii vor sti cu mai multe luni inainte la ce curs doresc sa-si vanda marfa si isi vor putea face planul de afaceri in functie de acest curs. Brokerii sibieni considera ca o alta categorie, tentata de realizarea protectiei, hedging, ar trebui sa o reprezinte cetatenii care au luat credite mari pe termen lung. "Daca stii ca ai de platit la banca o anumita suma de bani si iti convine acel curs al monedei euro dintr-o anumita perioada, atunci poti face un hedging pe 12 luni, in functie de suma pe care o ai de platit", explica un broker.

Integral in Curierul National