Economia Marii Britanii nu va fi afectata de atentatul dejucat la Londra

Data publicarii: 10-08-2006
Economia Marii Britanii nu va fi afectata semnificativ pe termen lung din cauza atentatului dejucat, joi, pe aeroportul londonez Heathrow, estimeaza expertii, transmite Reuters, citat de NewsIn. "Este posibil ca atentatul esuat sa afecteze zborurile transatlantice, in asa masura incat economia Marii Britanii sa sufere un impact semnificativ? Consideram ca raspunsul, pe scurt, este, cel mai probabil: nu", apreciaza Holger Schmieding, economist la Bank of America. "Este improbabil ca oamenii de afaceri si clientii sa isi schimbe obiceiurile de a calatori si de a cheltui in asa masura incat efectele sa se rasfranga pe termen lung asupra economiei", a continuat Schmieding. 

Maurice Fitzpatrick, analist la compania de consultanta Grant Thornton, considera insa ca, daca va deveni foarte dificil sa se calatoreasca in Marea Britanie, situatia s-ar putea inrautati. "Nu este imposibil sa prevedem pierderi zilnice de o suta de milioane de lire sterline pentru economia Marii Britanii", a declarat acesta.

In cazul in care temerile legate de securitate vor impiedica oamenii sa calatoreasca, cele mai grav afectate sectoare vor fi turismul si comertul cu amanuntul.

"Este foarte posibil sa existe un anumit impact la nivel economic, turismul si transporturile fiind cele mai afectate, insa este mult prea devreme sa stim exact care vor fi efectele", afirma conducatorul celui mai mare grup britanic de lobby in afaceri, Richard Lambert.

In timp ce grupurile industriale apreciaza ca exista un impact imediat, perceptia generala este ca nivelul de cheltuieli va scadea, cam in acelasi fel in care s-a intamplat dupa incidentul cu cele 7 bombe, anul trecut, la Londra.

Grupul Visit Britain, oficiul pentru turism al Marii Britanii, apreciaza ca atacurile de anul trecut, care au omorat 52 de persoane si au ranit alte 700, au costat industria turismului aproximativ 750 de milioane de lire sterline.

"Vor exista cu siguranta o serie de perturbari, insa experienta de anul trecut ne arata ca acestea nu vor fi de durata", declara directorul Scolii de Economie de la Londra.

Agentiile de voiaj ale Marii Britanii au declarat ca majoritatea dintre apelurile adresate centrelor de serviciu pentru clienti solicitau reprogramarea, nu anularea zborurilor.

"Asa se calatoreste acum. Este ceva ce trebuie facut, riscuri exista intotdeauna, si daca masurile de securitate se intensifica atat de mult, atunci inseamna ca suntem mai in siguranta decat de obicei", a declarat unul dintre calatorii care stateau la coada la Aeroportul Heathrow de la Londra.

Politia britanica a dejucat un atentat care viza cursele de pasageri dintre Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, creand haos pe aeroporturile din tara. Au fost anulate zboruri si s-au luat masuri drastice de securitate.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: