600.000 de romani, restantieri la banci

Data publicarii: 13-08-2009 | Finante-Banci

Aproape 600.000 de romani sunt restantieri la banci. Dupa ce ani de zile romanii au suferit de febra cumparaturilor pe datorie, statistica inregistreaza acum o performanta nedorita. Doar Kazahstanul are mai multi datornici la banci decat Romania.

18% din suma totala a creditelor acordate in Romania reprezinta imprumuturi cu probleme. Cu alte cuvinte, dintr-un volum total de 200 de miliarde de lei, aproximativ 14 miliarde sunt credite aproape imposibil de recuperat. Explozia creditelor cu probleme nu e o intamplare. Tara noastra a avut cele mai importante ritmuri de crestere a acestora in ultimii ani. In timp ce valoarea creditelor crestea in limita a 25% in tari precum Bulgaria sau Cehia, la noi urca pana la 100%. Criza financiara a mai temperat lucrurile. Nu pentru mult timp insa. Reprezentantii Fondului Monetar spun ca, in urmatoarele sase luni, creditarea isi va reveni.

Explozia creditelor cu probleme nu pare deloc intamplatoare in Romania, in conditiile in care tara noastra a avut cele mai importante ritmuri de crestere ale creditului in ultimii cativa ani.

La explozia restantelor a constribuit si deprecierea leului in conditiile in care ponderea creditului in valuta a fost intotdeauna mai mare decat a celor in lei.

Pe de alta parte, seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks afirma ca in urmatoarele sase luni, creditarea isi va reveni. El a amintit ca Banca Nationala a Romaniei a inceput deja sa relaxeze politica monetara, prin reducerea dobanzii cheie, care in prezent este de 8,5%.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: