Dilema imobiliara: Chirie vs. Rata

Data publicarii: 14-08-2009 | Imobiliare

Chiriile au cunoscut, in 2009, o scadere puternica la toate tipurile de imobile pentru toate zonele Capitalei, astfel incat raportul chirie/rata lunara a devenit supraunitar in cele mai multe cazuri, potrivit unui studiu magazinuldecase.ro. Astfel, chiria poate ajunge si la valori de 1,5 ori mai mari decat rata lunara achitata pentru un credit imobiliar, in cazul unui apartament de trei camere, amplasat, de exemplu, in zona Dacia.

Specialistii imobiliari considera, de asemenea, ca majorarea dobanzilor practicate de majoritatea bancilor comerciale a condus la o noua scumpire substantiala a preturilor platite de catre cumparatorii imobilelor care faceau aceste achizitii prin credite imobiliare.

Cercetarea mai arata ca, atat in 2007, cat si in 2009, cele mai accesibile proprietati, atat pentru cumparat, cat si pentru inchiriat, au fost garsonierele, si, tocmai din acest motiv, proprietatile scoase la vanzare au fost in numar relativ scazut.

In urma cu doi ani, pretul chiriilor a cunoscut o crestere semnificativa, ajungand sa reprezinte un procent mare din valoarea ratei lunare pentru un credit imobiliar. "In aceste conditii, cand chiria depasea 65% din rata lunara, din ce in ce mai multe persoane au considerat mai avantajos sa contracteze un credit imobiliar mai degraba decat sa inchirieze respectiva proprietate", arata studiul.

In ceea ce priveste recuperare a investitiei, cea mai profitabila este achizitia unei garsoniere, care se amortizeaza intr-o perioada medie de 142 de luni. Pentru zona centrala este mai profitabil sa se opteze pentru un apartament de doua camere, perioada medie de recuperare a investitiei fiind de 154 de luni.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: