Romanii saracesc, iar preturile continua sa urce

Data publicarii: 14-08-2009 | Actualitate

Toamna va aduce noi scumpiri pentru romani. Lovitura cea mai dura ar putea veni daca moneda nationala va pierde brusc teren in fata celei europene. Analistii spun ca, in conditiile unei scaderi grave a economiei, nu se justifica pastrarea cursul valutar la acelasi nivel ca la inceputul anului. Devalorizarea leului poate veni inainte sau dupa alegeri, economistii avansand ca aceasta va fi de circa 10%. Acest fapt va afecta costurile creditelor, alimentelor, carburantilor si facturilor. Din septembrie se asteapta noi majorari la carburanti, precum si la polite de asigurari, chirii si tigari. In privinta alimentelor, producatorii estimeaza scumpiri, din octombrie, pentru fructele si legumele din import.

"Cotatia leului este supraapreciata. In mod normal, leul n-ar trebui sa fie la acelasi nivel ca in urma cu 7-8 luni, in conditiile in care se stie ca economia va scadea cu 8-8,5% din PIB in acest an. Este foarte probabil ca moneda sa se deprecieze, dar este greu de estimat daca acest lucru se va petrece inainte sau dupa alegerile prezidentiale", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.

Potrivit economistului, o estimare conservatoare arata ieftinirea monedei nationale cu 10% in raport cu euro. Deprecierea leului va duce la scumpiri in lant la produse si servicii. In plus, va determina cresterea numarului celor care ajung in imposibilitatea de a-si achita creditele bancare. 

Scumpiri se vor observa si pe piata carburantilor. Pretul la pompa va continua sa creasca, spun analistii, care vorbesc de aprecierea cotatiei petrolului, dar si de tentatia companiilor de distributie de a-si rotunji veniturile afectate de scaderea vanzarilor. "Majoritatea companiile au pierdut din profituri pentru ca au inregistrat o reducere puternica a vanzarilor, iar aceste pierderi trebuie acoperite cumva. Totusi, factorul esential in cresterea preturilor o reprezinta evolutia asteptata a preturilor internationale ale petrolului. De la 45 de dolari a ajuns la 70 de dolari, iar toata lumea se asteapta in continuare la cresteri, pe fondul revenirii economiei SUA", considera consultantul economic Aurelian Dochia.

Tarifele RCA si chiriile cresc

Voci din piata vorbesc de scumpiri si in privinta chiriilor si a politelor de asigurari. Cu cat este greu de apreciat, spun expertii, dand vina pe anul atipic in care suntem. "Tendinta este de crestere si asa va ramane pana cand vom ajunge la o prima anuala de baza pentru o persoana fizica de cel putin 300 de euro. Totusi, avand in vedere viitoarele evolutii, vorbim mai mult de o segmentare a criteriilor de tarifare decat de o majorare liniara a tarifelor", ne-a precizat Gheorghe Grad, presedintele agentiei de brokeraj in asigurari SRBA.

"Atat in Bucuresti, cat si in celelalte orase mari din tara, preturile chiriilor au tendinta generala sa creasca toamna. Sunt posibile usoare aprecieri si in acest an, ca urmare a cresterii cererii odata cu inceperea anului universitar, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca 2009 este un an atipic fata de cei anteriori", sustine Daniel Crainic, marketing manager la imobiliare.ro. Totodata, cresteri de preturi vor fi inregistrate si in cazul electronicelor si electrocasnicelor, ca urmare a incheierii campaniilor de lichidare de stocuri si tendintei unor retaileri de a obtine profit pe fondul intrarii de produse noi. Majorari de 10-15% se vor observa la televizoare si laptopuri, ca urmare a urcarii preturilor de catre furnizorii din Asia.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: