Patronii au luat masuri anticriza de sase luni, Guvernul abia incepe

Data publicarii: 14-08-2009 | Actualitate

Bugetarii au fentat destul de bine criza pana acum. Si asta pentru ca Guvernul a intarziat noua luni sa ia masuri dure de reducere a cheltuielilor publice. Astfel, sistemul public va fi cutremurat de disponibilizari si reduceri salariale abia in ultimul trimestru al anului. In schimb, in mediul privat criza se simte inca din ianuarie.

Angajatii din privat sunt deja satui de criza, in vreme ce bugetarii abia incep sa-i simta gustul amar. Presati de lipsa banilor, patronii s-au vazut nevoiti inca de la inceputul anului sa-si restranga afacerile. Mai intai au redus din cheltuielile si investitiile firmei. Stransi cu usa, au inceput sa dea si afara.

Peste 570.000 de someri erau inregistrati in luna iulie, un nivel record al ultimilor cinci ani! Mai putin de un sfert dintre acestia provin din sistemul public. Patronii care nu au fost nevoiti sa traga obloanele au luat alte masuri dure. Au scazut salariile, in medie cu 20%, au redus programul de lucru, iar marile companii au apelat si la concediile fara plata. Daca angajatii pastrati pe statul de plata au acceptat situatia, bucurosi ca au un loc de munca, situatia este total opusa la stat.

Sindicatele critica aspru decizia Guvernului de a trimite bugetarii in concediu fara bani 10 zile. Contesta, bineinteles, si intentia de a trimite in somaj peste 10.000 de bugetari. Autoritatile sunt acuzate ca fac economie pe spatele salariatilor, in loc sa stopeze risipa banului public.

Realitatea este, insa, ca lipsa de masuri a Executivului a dus la cresterea deficitului bugetar la cote uriase, in vreme ce patronii au reusit chiar si sa puna ceva bani deoparte.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: