Mentalitatea de consum a europenilor usureaza situatia bancilor

Data publicarii: 18-08-2009 | International

Desi multi analisti considera ca ce a fost mai rau pe plan economic a trecut, alti experti spun ca o noua amenintare este pe punctul de a se declansa. Este vorba de riscul venit dinspre consumatorii care nu-si mai pot plati creditele contractate.

Pericolul este cu mult mai mare in Statele Unite ale Americii, unde indatorarea populatiei este sensibil mai mare decat in Europa. In momentul de fata numai datoria generata de cardurile de credit este de 80 miliarde dolari, cifra nelinistitoare pentru companiile de carduri si banci, spune John Ulzheimer, analist la credit.com.

"Scaderea pretului caselor, valoarea considerabila a datoriilor si cresterea ratei somajului sunt tot atatia factori care ar trebui sa puna pe ganduri nu doar populatia, ci si institutiile financiare", crede Ulzheimer.

Fata de America, in majoritatea tarilor europene bancile pot sta mult mai linistite pentru ca populatia foloseste cardurile de credit intr-un mod diferit. In linii mari, tendita de a achizitiona bunuri scumpe si cu un caracter practic redus este mai mica.

Este vorba, mai precis, de o alta mentalitate de consum. Clientii din Europa se comporta diferit de cei din America, principala diferenta fiind controlul mai riguros asupra bugetului si trierea mai stricta a bunurilor achizionate.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: