Apartamentele vechi, evacuate de bancheri din Prima Casa

Data publicarii: 18-08-2009 | Finante-Banci

Intentionati sa va cumparati un apartament intr-un imobil construit inainte de 1977? Este posibil sa nu puteti accesa programul "Prima Casa", noteaza Gandul. In Bucuresti exista peste 11.100 apartamente incadrate in clasa de risc seismic 1 si 2 pentru care companiile de asigurari refuza sa incheie polita de asigurare pentru cutremur. Iar fara aceasta polita, nu se poate acorda un imprumut "Prima Casa", dupa cum se specifica in legislatie.

Unele banci pun conditii de "risc seismic"

In clasa de risc seismic 1 sunt incluse in general cladiri construite pana in anul 1960, insa in clasa de risc seismic II apar si imobile ridicate inainte de 1977. Pentru a nu avea surprize, cei interesati ar trebui sa verifice lista, care este modificata periodic, pe site-ul Primariei Capitalei.

"Banca impune o conditie ca blocul (in care este apartamentul ce va fi achizitionat prin "Prima Casa"- n.red.) sa nu fie construit inainte de Revolutie", ne-au declarat reprezentantii de la relatii cu clientii de la CEC Bank. Daca blocul este mai vechi: "se incheie o asigurare, daca sunt de acord asiguratorii sa va incheie, e ok", au conchis acestia.

Confortul, o conditie?

Si de la Intesa Sanpaolo Bank am primit un avertisment: "Daca blocul este foarte vechi, de dinainte de 1977, acesta va fi un criteriu care va cantari foarte mult in acordarea creditului. Va fi o suma mult mai mica decat valoarea de piata a apartamentului. S-ar putea sa nu va convina dvs....", ne-au spus reprezentantii Intesa Bank. Unele banci au si conditii legate de confort. "Am avut recent un caz cu cineva care spunea ca a dat un avans de 2.000 euro pentru o casa si ne-a zis ca il pierde, pentru ca nu stia ca banca impune confort I si daduse avans pentru un apartament de confort II", au recunoscut functionarii de la Alpha Bank. Cu toate acestea, in oferta bancii pentru "Prima Casa" solicitata de Gandul nu apare aceasta conditie referitor la confort. "Este o conditie ca apartamentul sa fie confort I, adica peste 50 mp. De ce este conditia aceasta? Nu as sti sa va spun. Probabil pentru ca se pune ipoteca pe apartament", a ingaimat nesigura functionara Alpha Bank.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: