Firmele care au sfidat criza

Data publicarii: 18-08-2009 | Afaceri

Economia din Romania continua sa scada, iar pe plan extern domina incertitudinea - cu toate acestea, o serie de companii surprind analistii anuntand profituri mari, relateaza revista "Capital" din aceasta saptamana.

Bunaoara, constructorul de magistrale de gaze, petrol si apa Condmag Brasov a inregistrat in primul semestru rezultate cu 75% mai bune decat in primele sase luni de anul trecut. Producatorul de material rulant Apcarom Buzau are un profit de 4,6 ori mai mare, iar Uzuc Ploiesti - care produce utilaje si echipamente pentru industria chimica, petrochimica si energie - a castigat cu 92% mai mult.

Italienii de la Pirelli au incheiat primele sase luni cu un profit net de 6 milioane de euro, in ciuda scaderii cu 10% a vanzarilor. "In mare masura, schimbarea vine ca urmare a programului de restructurare lansat anul trecut", a afirmat un reprezentant din conducerea grupului.

Insa milioanele lui Pirelli palesc in fata celor 1,8 miliarde de dolari obtinute de grupul AIG numai in al doilea trimestru din 2009. La randul sau, Deutsche Bank a raportat, pentru primul semestru, un profit de 2,25 miliarde de euro, de peste patru ori mai mare decat rezultatul din primul semestru din 2008.

Paradoxul profiturilor

Revista "Capital" explica paradoxul profiturilor realizate de firme pe timp de criza. Fostul ministru de finante, Daniel Daianu, spune ca fiecare caz trebuie privit separat. Gigantii financiari de peste Ocean, de exemplu, JP Morgan sau Goldman Sachs, aveau o situatie proasta anul trecut si "nu e de mirare ca si-au imbunatatit performantele", precizeaza Daianu.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: