KPMG: Autoritatile inaspresc controalele privind preturile de transfer

Data publicarii: 20-08-2009 | Actualitate

Un studiu efectuat de KPMG Global Transfer Pricing Services arata ca mai multe guverne din intreaga lume, inclusiv Romania, au decis sa inaspreasca controalele privind tranzactiile transfrontaliere intre companii din acelasi grup, in cautarea de noi surse de venit.
 
Astfel, in cazul Romania, Teodora Alecu, senior manager al echipei Servicii de Preturi de Transfer din KPMG Romania, considera ca "intensificarea vigilentei autoritatilor fiscale romane in ceea ce priveste controalele din domeniul preturilor de transfer este o realitate", numarul controalelor din domeniul preturilor de transfer efectuate de ANAF crescand exponential, odata cu publicarea, in februarie 2004, unui ordin de reglementare a continutului dosarului pentru documentarea preturilor de transfer.
 
KPMG aminteste de perioada lunga, cuprinsa intre 12 si 18 luni, in care poate fi accesat un Acord de Preturi in Avans (APA) si de implicatiile rezultate din aceste transferuri, acordul incheindu-se inaintea desfasurarii tranzactiilor.
 
"Teoretic, un APA poate fi utilizat numai pentru tranzactii viitoare. Daca autoritatile fiscale ar interpreta prevederile curente intr-un mod agresiv, acestea ar putea considera ca un APA ar putea fi folosit numai pentru operatiunile care se efectueaza dupa ce acest acord a fost emis. Acestea ar putea fi considerate drept motivele principale ale interesului scazut manifestat pana acum de catre contribuabilii romani in vederea aplicarii pentru un astfel de acord", se mentioneaza in comunicat.
 
Ca urmare a scaderii profiturilor multor companii multinationale si veniturile fiscale in scadere datorate crizei financiare, Niculae Done, Partner, Servicii Fiscale la KPMG Romania, se asteapta la o intensificare a contoralelor din partea autoritatilor.

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: