Studentii cresc chiriile la apartamente cu pana la 10%

Data publicarii: 21-08-2009 | Imobiliare

Daca la inceputului anului unversitar trecut, proprietarii si-au permis sa creasca chiriile in medie cu 15% in centrele universitare, acum situatia s-a schimbat. In general, chiriile sunt mai mici cu 20-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar leul s-a depreciat in raport cu euro cu 14%. Studentii nu s-au mai inghesuit la chirii din timp. "In anii trecuti, studentii cautau chirii pe finalul lunii iulie, acum e trecut deja de jumatatea lunii august, si de-abia de o saptamana, doua au inceput cautarile", a declarat pentru Gandul Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare.

Proprietarii din Cluj-Napoca au si speculat momentul si au crescut usor chiriile, cu maximum 10%. Cele mai cautate raman apartamentele cu doua camere. Daca in urma cu ceva timp, pentru un astfel de apartament se cerea o suma de 250 de euro, acum, proprietarii, stiind ca studentii au iesit la vanatoare de apartamente, tin cu dintii de un pret de 300 de euro, ne-a mai spus Sanda Moldovan. Cerute in euro, chiriile pot fi stabilite cu proprietarul si in lei, dar acest lucru difera de la caz la caz. Daca proprietarul are rate la banca pentru credite in euro, va tine de pret, daca nu, e dispus sa accepte si plata in lei. Diferenta chiriilor fata de anul trecut este de 10-20%.

Prea putine cereri de inchiriere in Capitala

Nici in Bucuresti nu se vede o miscare a pietei imobiliare pe acest segment.

"Inca nu sunt cereri asa cum ne asteptam sa fie. Nu am avut nici o cerere din partea studentilor, dar nici ofertele nu sunt asa de multe. Nu cred ca chiriile vor creste in urmatoarea perioada, poate doar o usoara crestere, dar pentru scurt timp, undeva la 10%", ne-a declarat Lucian Stancioiu, agent imobiliar la Coldwell Banker. Ofertele pentru chirii in cartierele cautate de studenti, precum Militari, sunt de 200-250 de euro pentru o garsoniera, iar pentru doua camere 350 de euro, in conditiile in care anul trecut, cu 350 de euro se inchiria o garsoniera.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: