Romanii prefera in continuare vinul ieftin

Data publicarii: 21-08-2009 | Actualitate

Consumatorii romani isi mentin in continuare preferinta pentru a cumpara vin la un pret cat mai redus, cu toate ca in acest caz au acces la o calitate net inferioara. Potrivit directorului general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, in piata se prefera vinul economic si mediu. ''In general, atunci cand vorbim de piata romaneasca constatam ca se mentine trendul consumului de vin economic si mediu, acesta reprezentand peste 50% din piata. Altfel spus, romanii prefera vinul sub 2 euro sticla, vinul alb find cautat  in proportie de 65%'', a declarat, pentru Curierul National, Ovidiu Gheorghe.

In ceea ce priveste vinurile cu denumire de origine controlata (DOC) marea majoritate a romanilor nu mai este asa de receptiva, aceasta piata fiind insa prezenta in topul cunoscatorilor. '' Atunci cand vorbim de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC)  acestea raman in topul cunoscatorilor, ceilati recurgand la celelalte categorii'', sustine directorul general al PNVV.

Pentru acest an Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) estimeaza o productie de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult fata de anul trecut, cand a fost de 437.000 de hectolitri. "Preconizam o crestere a productiei de vin datorita faptului ca in acest an avem conditii climatice favorabile culturii vitei-de-vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor si acumularea unei cantitati ridicate in zaharuri", a declarat directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, presedintele PNVV ne-a declarat ca desi nu are inca date oficiale, din discutiile purtate pana acum cu membrii patronatului reiese faptul ca in 2009 nu se va inregistra neaparat o crestere a productiei, ci mai degraba o mentinere la nivelul anului trecut.

Vinul DOC romanesc a ajuns  in Danemarca, Italia, Spania si China

Din datele  MAPDR reiese ca Romania a exportat in primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri vin DOC, cu 8% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, cand cantitatea exportata a fost de 6.100 hectolitri. De asemenea, valoarea vinului exportat in primele cinci luni ale anului in curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai putin fata de valoarea totala din aceeasi perioada a anului trecut (988.000 euro). Principalele tari in care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania si China.

Pe de alta parte, cantitatea de vin DOC importata in primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro). Principalele tari din care s-a realizat importul sunt Franta, Italia, Ungaria si Spania. Potrivit MAPDR, scaderea exportului si a importului de vinuri DOC este determinata de reducerea cererii de vinuri pe piata externa si interna, ca urmare a crizei economice.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: