Cum sa reactionezi cand afli ca un coleg ti-a furat ideea

Data publicarii: 24-08-2009 | HR/Cariere

Furtul de idei la locul de munca este o practica des intalnita, determinata, in general, de doua dominante ale fiintei umane: frica si comoditatea, dupa cum explica Charmaine McClarie, fondatorul McClarie Group, firma de consultanta in domeniul leadership-ului si comunicarii interpersonale.

"Colegii de serviciu cred ca isi pot asigura un avantaj fata de ceilalti preluand o idee auzita pe holuri sau in birou. Daca unul dintre ei se simte neputincios sa conceapa propriul plan sau sa vina cu o idee originala, atunci vede furtul ca singura solutie de afirmare", spune McClaire.

Consultantul crede ca motivul pentru care cineva isi insuseste ideile altcuiva nu este la fel de important ca modul in care victima reactioneaza cand se vede pusa intr-o astfel de situatie. In acest sens McClaire are cateva sugestii:

1. Crearea de sustinatori pentru propria idee. Marea greseala pe care o fac multi este de a-si spune planurile persoanelor din imediata proximitate. In acest fel riscul ca altcineva sa-si aroge meritele unei strategii cu potential creste substantial. Pentru a evita aceasta perspectiva, expertul recomanda dezvaluirea ideii doar persoanelor cu greutate, managerilor din departament sau sefilor directi si, pe cat posibil, in timpul unei discutii oficiale.

2. Reafirmarea viziunii. Cand ai observat ca ideea ti-a fost furata, intoarce perspectiva, felicitandu-l pe uzurpator pentru buna comunicare a ideei tale. Spune-le sefilor ce munca reusita a facut ajutandu-te sa-ti faci ideea cunoscuta.

3. Cere ajutorul persoanelor de incredere. Roaga-ti colegii apropiati sa vorbeasca la cea mai apropiata sedinta despre ideea ta, astfel incat sa previi un potential furt.

4. Du planul mai departe. Daca nu ai reactionat suficient de rapid si altcineva a prezentat ideea generata de tine sefilor, cel mai abil e sa o completezi si sa o structurezi la un nivel superior. In acest fel, recastigi avantajul pierdut in prima faza.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: