Cum se bate moneda in Romania

Data publicarii: 24-08-2009 | Finante-Banci

Monetaria statului produce bani pe banda rulanta. O cantitate de peste 1 miliard de rondele de metal este transformata anual in monede de 1 ban, 5, 10 si 50 de bani.

Cererea de batere a monedei nu vine doar din partea Bancii Nationale, ci si din partea altor banci centrale, insa institutia nu a facut bani, pana acum, decat pentru Republica Moldova, care nu are monetarie proprie.

Potrivit directorului general al Monetariei Nationale, Mircea Baradau, a declarat pentru evz.ro ca "restul comenzilor nu a fost onorat pentru ca institutia nu are capacitatea necesara pentru procesarea unei cantitati mai mari, iar BNR are prioritate in fata oricarui alt client".

Drumul Leului

Dar sa fabrici bani nu este nici ieftin si nici usor. De la productia de prese monetare, masinariile care imprima monedele, si pana la depunerea maruntisului in seiful Bancii Nationale, toate operatiunile se fac cu costuri ridicate.

Drumul leului romanesc porneste de undeva din Europa. Si asta pentru ca importam metalul, respectiv rondelele de otel, pe care monetaria le transforma in bani.  

"Confectionarea rondelelor se face greu, cu consum mare de energie. Foarte putine monetarii isi produc singure blank-urile. Straturile de nichel, cupru si alama se depun electrochimic, prin galvanizare. In procesul de  acoperire galvanica se emana tot felul de gaze si substante poluante", explica Mircea Badarau.

Fisa se transforma in ban

Ajunse in Romania, in atelierele monetariei, rondelele iau forma banilor, prin presare intre doua matrite, imprimandu-se moneda.

Procedeul se realizeaza  cu ajutorul unei prese monetare, masinarie care transforma rondelele in monede, cu un ritm de 700 de lovituri pe minut, proces pe care inginerul Badarau il compara cu functionarea unei mitraliere.

Banii sunt ambalati apoi in fisicuri si trimisi la BNR, in conditii speciale de securitate. Reprezentantul Monetariei nu a putut sa spuna cati bani ies de pe poarta monetariei, insa precizeaza ca anual sunt prelucrate 5-600 de tone de rondele.

Directorul institutiei a explicat ca, la inceputul fiecarui an, Banca Nationala, trimite  comanda de moneda, comanda care reprezinta planul de emisiune al monetariei pentru anul respectiv.

Integral in Evenimentul Zilei