ANAF: Sportul Studentesc este suspectat de evaziune fiscala

Data publicarii: 11-08-2006
Inspectorii Directiei Antifrauda Fiscala ANAF au efectuat un control la Asociatia Sportiva Fotbal Club Sportul Studentesc, in vederea verificarii transferului unor jucatori la FCU Politehnica Timisoara, Serviciul de Comunicare si Relatii Publice, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Din verificari a rezultat ca prin contractele de novatiune, incheiate intre dl. Vasile Siman, AS FC SPORTUL STUDENTESC si FCU POLITEHNICA TIMISOARA, aferente acordurilor de transfer dintre AS FC SPORTUL STUDENTESC si FCU POLITEHNICA TIMISOARA, s-a urmarit evitarea popririlor asupra disponibilitatilor banesti din conturile deschise de AS FC SPORTUL STUDENTESC dispuse de Administratia Finantelor Publice a Sectorului 1. In situatia in care nu erau folosite aceste contracte de novatiune, AS FC SPORTUL STUDENTESC prezenta disponibilitati banesti din care puteau fi achitate impozitele si contributiile cu retinere la sursa.

Potrivit balantei de verificare si situatiei solduri contributii personal cu stopaj la sursa, la data de 31.03.2006, asociatia verificata prezenta debite restante, cu stopaj la sursa, in valoare de 6.225.542,98 RON.

Avand in vedere ca intarzierea la plata debitelor de mai sus este mai mare de 30 de zile si ca toate debitele sunt cu retinere la sursa, consideram ca aceasta fapta ar intra sub incidenta prevederilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, art. 146 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, art. 111 din Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, drept pentru care actul de control va fi inaintat organelor de cercetare penala.

De mentionat faptul ca, in timpul verificarii, doamna Nenciulescu Daniela, in calitate de economist la asociatia sportiva verificata, a prezentat un numar de 33 de contracte de imprumut, intre dl. Vasile Siman si AS FC SPORTUL STUDENTESC, in suma totala de 6.000.000 USD. Prin adresele nr. 36128 / 12.06.2006 emise de Directia Antifrauda Fiscala catre Administratia Finantelor Publice a sectorului 1, respectiv sectorului 4, s-a solicitat punerea la dispozitie in copie a documentelor depuse de dl. Vasile Siman, incepand cu anul 2000 pana la zi, respectiv declaratiile speciale, fisele fiscale, declaratiile de venit global, precum si deciziile de impunere.

La adresele anterior mentionate s-a comunicat faptul ca, din verificarile efectuate in baza de date fiscale, dl. Vasile Siman nu figureaza inregistrat cu venituri impozabile declarate. Operatiunile de imprumut efectuate in baza contractelor de imprumut sunt susceptibile de a intra sub incidenta Legii nr. 656/2002, cu modificarile si completarle ulterioare, privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

Ca urmare a rezultatelor obtinute din verificarile fiscale, Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a aratat ca “intre institutia noastra si Federatia Romana de Fotbal s-a coagulat deja o buna colaborare. Salut si initiativa FRF prin care a instituit obligativitatea ca, in cadrul transferurilor de fotbalisti, sumele de bani sa fie incasate de cluburi si nu de terti”.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: