Roubini: economia mondiala risca o dubla recesiune

Data publicarii: 25-08-2009 | International

Nouriel Roubini, unul dintre putinii analisti care au anticipat criza economica globala, este de parere, in cadrul unui articol scris pentru Financial Times, ca situatia financiara nu va consemna o revenire prea rapida, fiind, mai degraba, de asteptat, o recesiune dubla.

Roubini, profesor la New York University, a declarat ca economia globala va ajunge la cel mai de jos prag in a doua jumatate a acestui an, economiile vest-europene si americane urmand sa incerce o revenire anemica, sub trendul obisnuit, pentru cel putin doi ani.
 
Roubini a atentionat ca daca autoritatile vor incerca sa se lupte cu deficitele bugetare prin cresterea taxelor si reducerea costurilor, ar putea risca sa opreasca orice revenire. In plus, guvernele vor avea de-a face cu mari probleme in incercarea de a scoate economiile de sub infuziile financiare si stimulii monetari, in orice moment acestea putand risca sa reintre in recesiune.

Pe de alta parte, daca acestea vor mentine deficite mari, nelinistile privind o inflatie excesiva vor creste, cauzand o crestere artificiala a dobanzilor pentru obligatiuni si pentru imprumuturi, sufocand cresterea economica.

Roubini a declarat ca un alt motiv de teama ar fi cresterea preturilor pentru energie, alimente si petrol, nesustenabila de cresterea economiilor globale si bazata in principal pe tranzactii speculative.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: