Intrepatrunderea lumii fizice cu cea virtuala, urmatoarea etapa tehnologica

Data publicarii: 27-08-2009 | IT&C

Esti la un meci de fotbal, iar lentilele ochelarilor digitali pe care tocmai ti i-ai cumparat iti permit sa vezi numele, adresa, hobby-urile strainilor din jurul tau. Daca iti indrepti privirea spre stadion vei vedea statistici si informatii relevante despre jucatorii de pe gazon.

Desi inca nu avem la dispozitie astfel de lentile, avansul rapid al tehnologiilor virtuale lasa loc, intr-un viitor deloc indepartat, aparitiei lor. Deja au fost demarate mai multe proiecte de "imbunatatire a realitatii", cele mai multe dintre ele constand in softuri incorporate in telefoanele inteligente.

Astfel, unele smartphone-uri permit afisarea in timp real a gurilor de metrou, a pretului caselor din zona tranzitata sau a mesajelor Twitter postate in apropiere.

"Imbunatatirea sau amplificarea realitatii este ultima interfata a computerelor ce urmeaza a fi dezvoltata, consecinta a vietii tot mai dinamice si mai mobile pe care o ducem. Ne indepartam din ce in ce mai mult de calculatoarele fixe, de birou, dar informatiile pe care le poseda computerele vor deveni aplicabile in lumea reala", spune Tobias Hollerer, profesor la UC Santa Barbara.

Cateva exemple de realitate virtuala intrepatrunsa cu realitatea fizica pot fi vizionate in imaginile de mai jos.






George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: